Fokus på fjernvarmen: Har Dansk Fjernvarme en plads i bygningsreglementet?
Det nye bygningsreglement BR10 er lige på trapperne. Fjernvarmen har fået en plads i reglementet, men er det i forbindelse med bygningsreglementet og erobring af markedsandele at Dansk Fjernvarme skal samle sit fokus?
Direktør Finn Lauritzen fra Erhvervs- og Byggestyrelsen mødte op og stillede under overskriften Skal der fjernvarme i nye bygninger og boligområder? spørgsmål ved Dansk Fjernvarmes rolle i det nye bygningsreglement.
Fokus frem for erobring af markedsandele
Finn Lauritzen udpegede tre udfordringer, som han mener er langt mere presserende for Dansk Fjernvarme at have fokus på, end at erobre markedsandele via bygningsreglementet.
- At reducere CO2-indholdet yderligere, at sænke af fremførselstemperaturen og at øge effektiviteten, holder man fokus her, så skal det sidste, erobringen af markedsandele nok komme, pointerede han over for de 126 fjernvarmefolk.
Uffe Bro tager ordene til efterretning, men må også som formand for fjernvarmen, tage udgangspunkt i den nuværende situation på det danske boligmarked.
- Jeg hørte hans opfordringer som gode råd til midler, der kan øge fjernvarmens udbredelse, og dermed høstes miljøgevinsterne for os alle. Jeg ser det som relevante anbefalinger, men vi har også en situation, hvor vi har en række naturgasfyrede boliger, der nemt kunne kobles på fjernvarmenettet, og hvor vi her kunne dokumentere en hurtig, betydelig gevinst både for forbrugernes økonomi og for miljøet. Særligt fordi de individuelt opvarmede huse er uden for kvoteområdet.
Bliver fjernvarmen overflødig?
Samme Finn Lauritzen tegnede et scenarie om, at fremtidens huse vil være så godt isolerede, at fjernvarmen bliver overflødig. Det scenarie afskrækker ikke Uffe Bro.
- Det afgørende for os er ikke at sælge mere fjernvarme, for fjernvarme er non-profit. Det vi hele tiden har for øje, er at samfundets ressourcer skal bruges optimalt. Og her passer fjernvarmen som infrastruktur vældig godt ind, fordi vi kan nyttiggøre energi, der ellers går til spilde, altså overskudsvarme fra elproduktion og industri, affaldsvarme, biogas, sol og geotermi. I vores arbejde taler vi hele tiden for, at det skal være samfundsøkonomisk rentable løsninger, som skal gennemføres. Det er jo et valg, om vi skal bruge rigtig mange penge på at reducere energiforbruget i et enkelt hus, eller vi skal bruge færre penge til at sikre en billig vedvarende energikilde, til gavn for mange huse, slutter Uffe Bro.
Læs de øvrige artikler i serien Fokus på Fjernvarmen.
Energy Supply sætter fokus på fjernvarmen
Biomassens kringlede vej til forsyningsnettet
Fra fjernvarme til fjernkøling
Fra naturgas til Fjernvarme