23948sdkhjf

’Tænk Strøm’ får el-klubber til at ryste på hovederne

Forbrugerrådet har netop offentliggjort navnet på det energiselskab, der skal levere strøm til initiativets kunder, men initiativet møder stadig kritik fra branchen.
Forbrugerrådet kunne fredag meddele, at energiselskabet Energi Nord havde afgivet det bedste tilbud i forbindelse med initiativet ’Tænk Strøm’, der via såkaldte gruppekøb har til formål at skaffe forbrugerne bedre elpriser.

Men flere aktører i branchen kan ikke forstå, at Forbrugerrådet endnu engang vælger at kaste sig ud i dette projekt. Et projekt, som ifølge kritikerne kompromitterer rådets troværdighed som forbrugernes vogter, og et projekt som andre aktører på markedet kan gøre bedre.

Læs også: Forbrugerrådet igen i modvind

- Hos EL-Forbundet.dk opnåede vi sidst lavere priser for vores medlemmer end Tænk Strøm. Og det er gratis for alle danskere at være med i EL-Forbundet.dk. Derfor har jeg svært ved at se, at Tænk Strøm bidrager positivt, siger Morten Sinding, der er forbrugerjurist i EL-Forbundet, til Energy Supply.

Også hos SamEnergi, som er en pendant til Forbrugerrådets initiativ ’Tænk Strøm’, kunne man sidste år forhandle lavere elpriser hjem, end dem ’Tænk Strøm’ kunne tilbyde, lige som SamEnergi efter eget udsagn også på aftalevilkårene kunne slå Forbrugerrådet.

Læs også: Klumme: Kortslutning hos Forbrugerrådet

Billigere igen i år
Hos auktionshuset Get Through Power i Hinnerup ved Århus, kunne direktør Hanne Kjærskov sidste år konstatere, at den pris Forbrugerrådet havde hentet hjem til en relativ stor gruppe elkunder var hele 25 procent dyrere, end den pris hun kunne indhente til blot to elkunder ved en samlet auktion.

- Jeg frygter forbrugerrådet koger suppe på den her sag, fordi de er trængte, men de skulle tage at bede om en højere bevilling i stedet for at forlede elforbrugerne, for sidste år var deres ”tilbud” til 15.000 elkunder 25 procent dyrere end mit tilbud til 2, og jeg får ikke engang statstilskud, siger Hanne Kjærskov til Energy Supply.

Og igen i år er der noget der tyder på, at Forbrugerrådet ikke har fået den billigste pris til sine kunder, som i år udelukkende er medlemmer. På Forbrugerrådets hjemmeside fremgår således, at medlemmerne vest for Storebælt via ’Tænk Strøm’ kan få en fast pris på 38,60 øre/kWh. En pris som Forbrugerrådet altså har hentet hjem fra Energi Nord som et gruppekøb, hvor energiselskabet har udsigt til at få en række nye kunder.

Til sammenligning har Get Through Power så sent som fredag eftermiddag afholdt en auktion for bare en enkelt elkunde. Og den auktion udløste en elpris på 35,93 øre/kWh for 12 måneder – altså syv procent billigere end det ’Tænk Strøm’ tilbyder.

Hos Forbrugerrådet forstår medlemschef Christian Wennevold imidlertid ikke de kritiske røster fra elklubberne.

- Vi tilbyder en god aftale til vores medlemmer – og vi tilbyder fuld gennemsigtighed om vores forretningsmodel. Det er der flere aktører på markedet, som ikke gør. Det her er i øvrigt et medlemstilbud til vores medlemmer, og det undrer mig da lidt, at de her foreninger farer sådan op over, hvad vi tilbyder vores medlemmer. Vi oplever ikke, at magasinbranchen farer i flint og slynger om sig med beskyldninger, fordi vi tilbyder vores medlemmer bladet Tænk, siger Christian Wennevold til Energy Supply.

Kasketforvirring
Men som nævnt indledningsvist er Get Through Power, SamEnergi og EL-Forbundet ikke alene kritiske overfor Forbrugerrådets gentagelse af initiativet, fordi de mener, de selv er bedre til at sikre forbrugerne bedre elpriser. De mener også, at Forbrugerrådet som forbrugerpolitisk instans har bevæget sig ind på et felt, hvor det ingenting har at gøre.

- Forbrugerrådet lever af deres troværdighed. Den led et knæk sidste år, da de anbefalede et elkøb, der ikke var det bedste. Jeg tror, at de er drevet mere af at tjene penge på forbrugerne end af at hjælpe, lyder det fra Morten Sinding fra EL-Forbundet.

Hos Get Through Power giver Hanne Kjærskov EL-Forbundet medhold i, at Forbrugerrådets elkøbsaktiviteter kompromitterer rådets troværdighed. Helt konkret kan hun henvise til en mail, som hun har modtaget i forbindelse med, at Elreguleringsudvalget tilbage i marts arbejdede på at skitsere rammerne for, hvordan forsyningspligtopgaverne skal løses efter oktober 2014. Forbrugerrådet er en del af udvalget, og en af rådets konsulenter beder i mailen Get Through Power indsende sine kommentarer i forhold til de kommende rammer.

Det fremgår imidlertid af mailen, at konsulenten selv mener, der her kan være en interessekonflikt, ved at Forbrugerrådet sidder i udvalget samtidig med, at de selv er en aktør på elmarkedet.

- Jeg sidder i udvalget på vegne af Forbrugerrådet, og arbejder for, at dette emne kommer med i det endelige forslag fra udvalget. Når vi samtidig har Tænk Strøm, synes jeg det var mest fair, hvis du skrev direkte til udvalgets sekretariat med dine observationer og forslag, skriver Forbrugerrådets konsulent således i mailen til Hanne Kjærskov.

- Jeg får kvalme ved at tænke på deres habilitet i andre sammenhænge, siger Hanne Kjærskov til Energy Supply og forsætter:

- Det værste er, at de selv erkender deres inhabilitet, og at dette dobbeltspil kører med fuld opbakning fra statens side, siger hun med henvisning til de 17,6 mio. kr. Forbrugerrådet modtager fra Finansloven.

Forbrugerrådet afviser kritikken
Hos Forbrugerrådet afviser man dog, at det statslige tilskud på nogen som helst måde kommer i berøring med ’Tænk Strøm’-initiativet.

- I Forbrugerrådet har vi to ben at stå på. Et politisk ben og et kommercielt ben. Overskuddet på det kommercielle bruges på det politiske arbejde, mens vi er meget opmærksomme på, at det modsatte ikke sker, sagde medlemschef i Forbrugerrådet, Christian Wennevold, således i sidste uge til Energy Supply.

Læs også: Endnu en omgang ’Tænk Strøm’ er på trapperne

Og heller ikke, når det handler om Forbrugerrådets habilitet, forstår Forbrugerrådet den kritik det lige nu er genstand for.

- Vi er meget opmærksomme på vores egen habilitet. Hvis vi har kommenteret sager om andre aftaleformidlere, er det foregået helt uafhængigt af og uden skelen til vores medlems-initiativ Tænk Strøm. Og i forhold til energiklagenævnet har vi udpeget en helt uvildig forbrugerrepræsentant, som intet har med Forbrugerrådet at gøre, der kan repræsentere forbrugerne i de sjældne tilfælde, hvor der kunne være tale om inhabilitet. Der er altså intet hold i Get Through Powers udokumenterede anklage, og det taler vist for sig selv, når Hanne Kjærsgaard udtaler, at vores habilitet i andre sager ”giver hende kvalme”. Vi har i øvrigt kunde- og/eller leverandørforhold til eksempelvis Google, Facebook og Danske Bank, og der er vel ingen, der i ramme alvor vil mene, at det har givet habilitetsproblemer, siger Christian Wennevold til Energy Supply.

Han understreger desuden, at Forbrugerrådet netop ikke konkurrerer på et kommercielt marked, og at det primært er medlemskontingenter og ikke statstilskud, der betaler for rådets aktiviteter.

- Vi konkurrerer netop ikke på et kommercielt marked. Der er tale om, at vi lancerer en medlemsfordel på linje med, at vores medlemmer modtager Tænk og får adgang til vores app. Finanslovsbevillingen udgør i øvrigt kun cirka en fjerdedel af vores budget og bidrager ikke til at finansiere nogle af Forbrugerrådets medlemsaktiviteter. Det er tværtimod vores medlemskontingenter, der bidrager til finansiering af vores almennyttige og forbrugerpolitiske arbejde, der kommer alle danske forbrugere til gavn, lyder det fra medlemschefen.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078