23948sdkhjf

Så kom straftolden på solceller

Tirsdag besluttede Europa-Kommissionen at indføre en midlertidig antidumping told på kinesiske solpaneler.
EU-Kommissionen indledte i september 2012 en undersøgelse af kinesiske virksomheders eksport af solpaneler til Europa. Undersøgelsen har ind til videre vist, at kinesiske virksomheder sælger solpaneler til Europa til langt under deres normale markedsværdi, og det påfører ifølge kommissionen EU-producenter af solpaneler betydelig skade.

Det er baggrunden for at EU-Kommissionen nu har valgt at indføre den straftold, som de varslede allerede i starten af marts i år, hvor EU begyndte at registrere al europæisk import af kinesiske solceller. Antidumpingtolden er midlertidig og omhandler importen af solpaneler, solceller og solwafere fra Kina.

- Denne beslutning er resultatet af en grundig og gennemgribende undersøgelse og vidtrækkende kontakter med markedsaktørerne. Da markedet for solpaneler i EU er meget stort og importen heraf også er meget stor, er det vigtigt, at denne told ikke virker forstyrrende. Der vil derfor blive anvendt en tilgang med indfasning, så tolden fastsættes til 11,8 procent indtil den 6. august 2013. Fra august fastsættes tolden til 47,6 procent, der er det niveau, der er nødvendigt for at afhjælpe den skade, som dumpingimporten har påført EU-erhvervsgrenen. Sådan hedder det i en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen.

Opfordrer til dialog med Kina
Senest den 5. december skal EU beslutte, om der skal indføres en endelig antidumpingtold i en periode på fem år. I den mellemliggende periode forsætter Kommissionen sin undersøgelse. Europa-Kommissionen opfordrer desuden de kinesiske importører og det kinesiske handelskammer til at forsætte drøftelserne med kommissionen, så man kan finde en forhandlingsløsning, så den midlertidige told kan suspenderes.

- Europa-Kommissionen bekræfter, at den er villig til i løbet af de kommende uger at drøfte alle emner vedrørende vores handelsforbindelser på en konstruktiv måde i Det Blandede Udvalg EU/Kina på en dato, som man kan blive enige om i fællesskab, i overensstemmelse med vores fællesforpligtelser i henhold til WTO og i den ånd, vores strategiske partnerskab tilsiger, lyder det således fra Europa-Kommissionen.

Markedet for solpaneler
En række højinnovative EU-virksomheder er nu i overhængende fare for at gå konkurs på grund af illoyal konkurrence fra kinesiske eksportører, der har overtaget mere end 80 % af EU-markedet, og hvis produktionskapacitet i øjeblikket repræsenterer 150 % af det globale forbrug. I 2012 var Kinas overskydende kapacitet på næsten det dobbelte af efterspørgslen i EU. Det fremgår af Kommissionens vurdering, at indførelsen af midlertidige foranstaltninger ikke blot vil sikre de eksisterende 25 000 job i EU's sektor for produktion af solpaneler, men også skabe nye job i sektoren.

På kort sigt kan der også gå job tabt i virksomheder, der installerer solpaneler. Men efterhånden som EU-producenternes situation bliver bedre og importen fra andre lande bliver større, er der mulighed for, at disse job kan genskabes. Der vil under alle omstændigheder være tale om betydeligt færre jobtab end de 25 000 job i EU's sektor for produktion af solpaneler, der risikerer at gå tabt for altid, hvis der ikke indføres foranstaltninger.

Kilde: Europa-kommissionen


Hvad betyder antidumping-tolden for din virksomhed?
Send os et pip om hvilken betydning, du tror, tolden vil få for din virksomhed.
Skriv til journalist Heidi Sejlund
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078