23948sdkhjf

Nu søger Insero testfamilier til fremtidens energiteknologier

De 25 familiers huse vil blive udstyret med det nyeste inden for bæredygtigt energiudstyr, herunder bl.a. varmepumpe, solceller og solvarme, ladeboks til elbil samt automatik til styring og kommunikation.
Insero Live Lab skal teste nye energiteknologier i 25 huse, som bliver forbundet i et intelligent net – et såkaldt Smart Grid. Formålet er at afprøve, hvordan de nye teknologier kan spille sammen, og hvordan sammenhængen med hele energisystemet fungerer.

Siden lanceringen af projektet den 19. juni har rigtig mange interesserede familier henvendt sig til Insero for at søge om at blive en del af projektet. Nu er Insero klar til at melde ud, i hvilke områder projektet kan komme til at foregå.

- I samarbejde med Horsens, Hedensted og Vejle kommuner har vi nu fundet frem til tre mulige områder til projektet: Stenderup i Hedensted Kommune, Sejet i Horsens Kommune og Assendrup i Vejle Kommune. Vi vil derfor nu begynde at finde frem til interesserede familier i disse områder, forklarer Steen Kramer, direktør i Insero.

Borgermøder i august
De tre områder er udvalgt, fordi de alle er afgrænsede bysamfund. Derudover har det været vigtigt, at byerne lå uden for den kollektive varmeforsyning, og at projektet ikke kom på tværs af energiplan-lægningen i området. Desuden har andre faktorer spillet ind, såsom at områderne skulle tjekkes for restriktioner i forhold til lokalplaner, fredninger etc.

Inden sommerferien vil Insero sammen med kommunerne udsende invitationer til borgermøder i de tre byer, hvor indbyggerne har mulighed for at få mere at vide om projektet samt skrive sig op til at deltage. Disse borgermøder vil finde sted i midten af august.

- Så er man interesseret i at være med eller høre mere, skal man melde sig til et af borgermøderne. Her vil man kunne skrive sig op til at deltage og få svar på spørgsmål, forklarer Steen Kramer.

Udstyres med bæredygtig teknologi
De 25 familiers huse vil blive udstyret med det nyeste inden for bæredygtigt energiudstyr, herunder bl.a. varmepumpe, solceller og solvarme, ladeboks til elbil samt automatik til styring og kommunikation. Herudover leaser deltagerne en elbil på favorable vilkår, ligesom de får lavet en gratis energirapport, der giver anbefalinger til eventuel energirenovering af huset med henblik på at reducere energispild.

- Insero dækker mere end halvdelen af udgifterne til det nye udstyr, som deltagerne dermed får til en meget fordelagtig pris. Investeringen for den fulde udstyrspakke vil således være på mellem 115.000-135.000 kr., hvilket er langt under den vejledende pris på ca. 300.000 kr. Hertil kommer udgifter til leasing af elbil samt eventuel yderligere energirenovering af boligen, forklarer Steen Kramer.

I den forbindelse er det vigtigt at hæfte sig ved, at den årlige besparelse på energiregningen gør det muligt at finansiere udstyret, så der allerede fra det første år kan skabes et større rådighedsbeløb for husstanden. Hvis der i forvejen er planer om at investere i et nyt varmeanlæg inden for de næste par år, vil økonomien være endnu bedre. Selve den årlige besparelse afhænger af, hvilken type varmeanlæg det nye udstyr erstatter – f.eks. olie- eller naturgasfyr.

Husstande, der allerede har f.eks. solceller, varmepumpe eller andre nye energiteknologier, skal ikke ud og købe nyt igen. Her vil udstyret blive inddraget i projektet og koblet op på den samlede styring.

Lokal interesse for energioptimering
Efter at navnene på byerne er blevet kendt, afslørede en samtale med en af indbyggerne i Stenderup, Henriette Thrysøe Pagh, at man også her ser store muligheder i projektet.

- Generelt er jeg interesseret i energioptimering af vores bolig, og hvis det kunne blive som en del af et større, samlet projekt, så er det bare endnu mere interessant, da jeg tror det kan være med til at synlig-gøre lokalsamfundet som et dynamisk område i udvikling - et attraktivt sted at flytte til. For os er det også vigtigt at få lavet de rigtige investeringer, og så må det være op til projektet at overbevise mig om, at det er en god forretning at investere så mange penge – at besparelserne er store nok. Jeg er i hvert fald interesseret i at høre mere om det, lyder det fra Henriette Thrysøe Pagh.

I sidste ende vil valget falde på den af de tre byer, hvor flest indbyggere er villige til at investere i den fulde udstyrspakke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08