Ringkøbing-Skjern bidrog med mest vindenergi i 2013
Med 142 MW, fordelt på 39 vindmøller, var Ringkøbing-Skjern Kommune den absolutte højdespringer i 2013 og installerede knap halvdelen af den nye kapacitet i året.
Det danske energisystem fik sidste år tilført hele 307 MW (brutto) ny kapacitet, og den store udbygning skyldes ikke mindst Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor 142 MW blev rejst, herunder Danmarks pt største vindmølleprojekt, Nørhede-Hjortmose, på 72,6 MW.
Med udbygningen i 2013 kommer Ringkøbing-Skjern op på 297 MW og udbygger dermed sit forspring i den samlede landsopgørelse, hvor nærmeste forfølger er Tønder kommune med 155 MW. Borgmester Iver Enevoldsen (V) finder udbygningen naturlig og forklarer:
- Vi lavede i 2009 en energiplan, hvor vi kortlagde kommunen, og hvor der kunne opstilles vindmøller. Så har der været nogle aktive projektmagere, der har foretaget de nødvendige investeringer, herunder senest de 22 vindmøller i Nørhede-Hjortmose. Vi har også haft nogle lokale diskussioner omkring vindmøller i kommunen, men den politiske holdning har været, at det er naturligt, at vi stiller vindmøller op, når vi har arealet, og samtidig har vi mange økonomiske og beskæftigelsesmæssige interesser i at sætte vindmøller op.
Debat om vindmøller fylder
I flere af landets kommuner er planlægningen af vindmøller sat på standby på grund af lokale debatter af vindmøller. I Ringkøbing-Skjern fortsætter man dog arbejdet med projekter, der er igangsat politisk.
- Der er en naturlig forventning til, at når arbejdet med forhøring og lokalplaner er påbegyndt, så skal man gøre det færdigt, påpeger borgmesteren.
Også i Danmarks førende vindkommune vil der dog formentlig komme en opbremsning i opstillingen af vindmøller. Denne beslutning er del af konstitueringsaftalen fra kommunalvalget i november, hvor vindmølledebatten fyldte meget.
Ifølge borgmesteren er det dog ikke den netop igangsatte helbredsundersøgelse, der har noget med den kommunale beslutning at gøre – tværtimod. Dermed er det nærmere antallet af vindmøller samt det faktum, at målsætningerne i energiplaner, der hidtil har guidet udbygningen, er ved at være nået. På spørgsmålet om helbredsundersøgelsen svarer borgmesteren:
- Mig forekommer det lidt voldsomt, at man stiller planlægningen (i nogle kommuner, red.) i bero. Som jeg læser klima-, energi- og bygningsministerens samt miljøministerens (red. nu begge tidl. ministre) udmelding til kommunerne, så er undersøgelsen ikke ensbetydende med, at planlægningen skal stoppes. Nu laver man en undersøgelse, der foregår over tre år, og derfor synes jeg, det er drastisk, at sætte tingene i bero. Det var ikke intentionen.
Kilde: Vindmølleindustrien