23948sdkhjf

Hvor skal vi gemme energien?

Mere effektive metoder til at lagre energi er nødvendig for, at prisen på grøn energi bliver konkurrencedygtig og kommer til at spille en større rolle ude på virksomhederne, mener DI.
Danmark har store ambitioner inden for brugen af grøn energi. I 2020 skal 50 pct. af det danske energibehov dækkes af vindenergi, og frem mod 2050 ønsker regeringen at mere og mere af vores forbrug af kul, olie og gas skal dækkes af vedvarende energi. Udfordringen er, at store mængder energi fra vindmøller og solceller i dag går til spilde, fordi man ikke kan lagre det.

- Hvis der bliver udviklet billigere og bedre metoder til energilagring, kan vi omstille vores energisystem til mere vedvarende energi. Der er et stort eksportpotentiale i effektive lagringsteknologier over hele verden, som vokser i takt med udbredelsen af vedvarende energi finder frem, siger chefkonsulent Sune Thorvildsen, DI Energi.

Han peger på, at bedre energilagring kan reducere prisen på sol- og vindenergi betragteligt, og gøre den grønne energi mere konkurrencedygtig sammenlignet med traditionelle energiformer som kul og olie.

- Det er en god ide at satse på alle former for energilagring, fordi ingen ved, hvor det store gennembrud for energilagring kommer, Sune Thorvildsen.

Kemisk lagring er vejen frem
En rapport lavet af deltagere fra industrivirksomheder og forskningsinstitutioner peger på kemisk lagring som en af løsningerne på udfordringerne med energilagring. Elektricitet kan laves til kemisk energi i brint, der gemmes og senere laves til elektricitet igen eller gas, metanol og benzin.

Kemisk lagring kan på sigt ifølge senior advisor John Bøgild Hansen fra Haldor Topsøe forsyne industrien med energi og alle de brændstoffer, som virksomhederne er vant til at bruge.

- Hvis man vil have en fossilfri energiforsyning uden kul og olie, så kommer man til at mangle transportbrændstoffer, fordi du f.eks. ikke kan sejle en færge med batterier. Men via kemisk lagring kan vi lave disse brændstoffer, og derfor er kemisk lagring den bedste metode, siger han.

Han peger på, at den nuværende produktionsmetode ikke er effektiv nok. Derfor arbejder Haldor Topsøe sammen med DTU på at forbedre den.

3 vigtige områder for energilagring
DTU var tovholder på rapporten, der peger på tre områder inden for energilagring, som Danmark bør satse på. Haldor Topsøe, Dong Energy og Rambøll har også bidraget til rapporten.

• Lagring af energi i kemiske forbindelser (kemisk lagring).
• Batterier.
• Termisk energilagring (f.eks. fjernvarme).

Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen (55)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093