23948sdkhjf

Nyt stort solprojekt sprænger rammerne for støtte til solceller

Torsdag begynder salget af 475.000 andele i et nyt stort solcelleprojekt på sammenlagt 190 MW – et projekt der kan sprænge loftet for statsstøtte til solcelleprojekter.
Det skriver Berlingske Business.

Solcelleprojektet går under navnet Danske Solhaver og består af 475 solcelleanlæg på samlet 190 MW fordelt i hele landet. Tanken er, at alle danskere skal have mulighed for at blive medejere af den grønne omstilling, og solcelleanlæggene bliver derfor sat til salg i 475.000 andele. Alene statsstøtten til projektet kan løbe op i 1,2 milliarder kroner, skriver avisen.

- Vi mener, at Danske Solhaver rummer meget af det, man gerne vil med den grønne omstilling i Danmark. Det er placeret over hele landet, ejerskabet er decentralt, og på den måde sendes statsstøtten tilbage til forbrugerne af strømmen. Samtidig er solcellerne et godt supplement til de store mængder vindenergi i det danske energisystem, siger Mikkel Palsby, der er bestyrelsesformand i Danske Solhaver.

Kan sprænge rammen for statsstøtte
Allerede før daværende energiminister, Martin Lidegaard, i marts 2013 med et hasteindgreb ændrede solcelleloven, var projektet Danske Solhaver planlagt, og der var indgået aftale med blandt andet en kinesisk leverandør.

Danske Solhaver har dermed mulighed for at søge om dispensation fra lovændringen som følge af en overgangsordning, som forligskredsen efterfølgende fremlagde, for at hjælpe de virksomheder, der i marts 2013 allerede havde investeret penge i et solcelleprojekt i god tro.

Men hvis Danske Solhaver får dispensation, hvilket endnu er uvist, så vil det sprænge statens finansieringsramme for støtte til solceller. Politikerne har således fastsat et finansieringsloft på i alt 800 MW solcelleanlæg i 2020. I dag er der opført 580 MW, og der er truffet politisk aftale om at støtte opførelsen af 20 MW om året frem til 2020 – altså yderligere 140 MW i alt. Føjer man Danske Solhavers 190 MW her til, ender man på 910 MW – altså langt mere end de vedtaget 800 MW.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen har ikke overfor Berlingske Business ønsket at forholde sig til det enorme solcelleprojekt, men minder i et skriftsligt svar mediet om, at reglerne for støtte til solceller endnu ikke er trådt i kraft, fordi man forsat afventer indholdet af EU's afgørelse om statsstøttespørgsmålet.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079