SolarElements hædret for verdens flotteste solcelleanlæg
Solcelleanlægget på FN-Byen på Marmormolen i Københavns Havn er kåret til verdens flotteste. Anlægget er monteret af Vejle-baserede SolarElements.
- I SolarElements er vi meget stolte over, at solcelleanlægget på FN Byen er kåret til verdens flotteste. Med FN-Byens hvide tagdug på de stjerneformede bygningsarme, står solcellerne også både markant og naturligt, forklarer salgsdirektør i SolarElements, Per Thomassen.
Bag kåringen står Schletter, der er en af verdens største producenter inden for montagemateriel.
- Med konkurrencen markerede virksomheden, at der i de seneste 15 år er monteret solceller med Schletter-beslag med en effekt på i alt 15 GW i hele verden. Det svarer til produktionen fra 30 mellemstore kulkraftværker eller til forbruget i 4,3 millioner hjem, forklarer projektleder i Solar Elements, Morten Nielsen.
En titel der luner
I konkurrencen deltog flere store internationale solcelleanlæg, og selvom der ikke er tale om et officielt verdensmesterskab i solcelleanlæg, er SolarElements glade for titlen.
- Konkurrencen er med til at sætte fokus på, hvordan solceller kan tænkes ind som et element i det arkitektoniske udtryk og blive et stærkt og markant aktiv for bygningen. Solcelleanlægget på FN Byen er et godt eksempel på, at krav til byggeriets CO2 udledning kan forenes i en smuk og gennemtænkt arkitektonisk løsning, siger Per Thomassen.
Processen strakte sig over næsten to år. Montagebeslagene er specieludviklet i samarbejde med Schletter, og det er EnergiElektrikeren fra Køge, der har stået for montagen af anlægget på det nye domicil til FN Byen, der på flere måder er banebrydende.
- Størrelsen og kompleksiteten hører til i klassen for sjældenheder i Danmark. Byggeriet er på i alt 45.000 kvm i seks etager. Hertil kommer teknik og p-kælder på omkring 7.000 kvm. Det er spændende at deltage i de store projekter, hvor vi med vores viden og erfaring i at projektlede store solcelleanlæg virkelig kan skabe markante resultater. Både økonomisk og arkitektonisk, forklarer Per Thomassen.