23948sdkhjf

Endnu mere biogas på vej

HMN Naturgas har på baggrund af en aftale med biogasproducenten Madsen Bioenergi nær Skive netop åbnet for hanerne og sender nu tusindvis kubikmeter opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet og videre ud til forbrugerne. Og endnu flere danske biogasprojekter er på vej.
Den nye aftale betyder, at Madsen Bioenergi årligt nu skal levere fire millioner kubikmeter opgraderet biogas, som HMN Naturgas-koncernens selskaber sender ud i naturgasnettet og sælger til villakunder, produktionsvirksomheder, kommuner og trafikselskaber. Salget sker via certifikater. De 4 mio. kubikmeter biogas betyder, at udslippet af CO2 bliver 8.000 tons mindre, da den CO2-frie biogas erstatter en tilsvarende mængde naturgas svarende til det årlige forbrug i 2.700 parcelhuse. Det oplyser HMN Naturgas.

- Biogas er et vigtigt element i politikernes plan om, at Danmark fra 2050 ikke skal anvende fossile brændsler. At opgradere biogas og sende den ud i naturgasnettet er en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig måde at nedbringe CO2-udledningen på. At lave gas af gylle gavner både klimaet og miljøet, siger administrerende direktør Susanne Juhl for HMN Naturgas I/S, som er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen.

Som et led i aftalen har HMN Gashandel A/S, som er et datterselskab i HMN Naturgas-koncernen, netop opført et anlæg - det første helt dansk producerede af sin slags - der nu opgraderer biogassen fra Madsen Bioenergi. Biogassen skal opgraderes, så den får næsten de samme egenskaber og energi-indhold som naturgas.

Yderligere 10-15 nye danske projekter på vej
Det nye projekt er det fjerde af sin slags i år, hvor energiselskaberne sender biogas fra gylle ud i naturgasnettet. HMN Naturgas står for de tre af dem og Dong Energy for det fjerde. Herudover har Dong Energy tilbage i 2011 opført et anlæg til opgradering af biogas fra spildevandsslam i Fredericia.

Hertil kommer, at energiselskaberne og biogasproducenterne nu er på trapperne med en lang række af tilsvarende projekter, hvor biogas opgraderes og sendes ud i naturgasnettet. I løbet af de næste to år vil der være 10-15 fungerende projekter i Danmark med opgraderet biogas i naturgasnettet, vurderer HMN Naturgas-koncernen.

Samtidig forventer Energistyrelsen, at den samlede produktion af biogas i Danmark i 2020 vil være mere end fordoblet.

- Alt det nye flugter jo med forventningerne og ønskerne om, at naturgasnettet i stigende grad skal bruges til transport og lagring af grønne gasser som biogas og brint. Den nye udvikling hænger i høj grad sammen med, at der i kølvandet på energiforliget fra 2012 er givet en lang række tilskud til nye biogasprojekter. Danmark bliver mere grøn på en måde, der er til fordel for samfundsøkonomien, forklarer Susanne Juhl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079