23948sdkhjf

Regelcirkus bremser kommunale solceller

En ny undersøgelse afslører at en stor del af landets kommuner har opgivet planerne om solcelleanlæg. Det skyldes nye regler, der stiller kommunerne dårligere end regioner og staten i forbindelse med opsætningen og afregningen for solcelleanlæg.
45 procent af landets kommuner har helt droppet planerne om solcelleanlæg, mens 40 procent har opgivet en del af planerne og 10 procent i øjeblikket overvejer om de skal droppe planerne om yderligere solcelleanlæg. Det viser en ny Momentum-undersøgelse fra Kommunernes Landsforening foretaget blandt kommunernes teknik- og miljøchefer.

En af årsagerne er, at Staten i starten af 2013 meddelte, at kommunale solcelleanlæg var omfattet elforsyningsloven og dermed skulle sidestilles med et kraftvarmeværk, hvilket betyder at kommunerne skal oprette selvstændige selskaber for hvert eneste solcelleanlæg, der opføres uanset størrelse. Samtidig modregnes et eventuelt overskud bloktilskuddet til kommunen.

Alene på baggrund af de nye regler anslår 94 procent af teknik- og miljøcheferne, at det ikke længere giver økonomisk mening for kommunerne at opstille solcelleanlæg.

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet oprettede dog en dispensationspulje på 20MW, hvor solcelleanlæg ikke skulle gøres til selskaber, men kommunerne havde planlagt solcelleanlæg for næsten det dobbelte og derfor lægges en lang række kommunale solcelleprojekter nu i graven.

Hos KL er man uforstående over for de nye regler.

- Lovgivningen er så bureaukratisk og trak det økonomiske grundlag væk, så det ikke giver mening for kommunerne at opstille solceller. Det er enormt ærgerligt, for kommunerne ønsker blot at opsætte solcelleanlæg på deres bygninger, fordi de gerne vil producere miljøvenlig strøm til eget forbrug på skoler, daginstitutioner og ældrecentre og derigennem levere et bidrag til omstillingen til vedvarende energi og reduktionen i CO2-udledningen. Hvorfor i alverden vil man lægge hindringer i vejen for det?, spørger Jørn Pedersen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget hos KL.

Originalartikel
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078