23948sdkhjf

Gaia Solar henter markanlæg frem fra gemmerne

Markaanlæg på 400 kWp blev kasseret på grund af manglende lovgivning. Gaia Solar håber at projekterne bliver hentet frem igen.
Overgangsordninger i solcelleloven fra 2013 gav mulighed for at opføre 400 kWp-markanlæg med forhøjet pristillæg. Det betød, at man i perioden november 2012 til marts 2013 kunne opsætte disse anlæg med forhøjet pristillæg. Loven blev dog aldrig til noget og mange markanlæg blev på den baggrund kasseret. Med solcelleloven, der træder i kraft 11. februar 2015 kan disse anlæg med fordel hives frem igen.

- Man kunne forvente at en del af projekterne er blevet skrinlagt i mellemtiden. Og det er ærgerligt. For selv om støttesatsen er lavere når man opfører anlæggene i 2015, end den ville have været i 2013, er priserne på solcelleanlæg til gengæld faldet markant, udtaler Thomas Brændgaard, salgschef hos Gaia Solar.

Han pointerer, at har man i perioden november 2012 til marts 2013 indgået en bindende aftale og indsendt en ansøgning om byggetilladelse eller planlægning til kommunalbestyrelsen, anmeldt anlægget eller fremsendt anmodning om nettilslutning til sin netvirksomhed, så vil man i dag kunne opføre anlægget med en støttesats på 1,02 kr/kWh i de første ti år. Men spørgsmålet er så, hvor mange vil gøre brug af den mulighed.

- Det er rigtigt svært at sige. Vi har kendskab til adskillige projekter fra 2013, men det store spørgsmål er hvor mange af aktørerne, der stadig er aktive, siger Thomas Brændgaard og tilføjer:

- Den meget usikkerhed om solcellelovgivningen kan have fået nogle til helt at trække sig fra solceller. Men på grund af de meget lavere priser i dag, kan det godt betale sig at hive de gamle aftaler frem igen.

Sidste år sendte folkene bag Danske Solhaver et projekt på gaden, der rummede godt 475 solanlæg på samlet 190 MW. Projektet løb dog ud i sandet af mange forskellige årsager, men at Danmark ikke har potentiale til at rumme de mange megawatt solcelleanlæg var ikke en af dem.

- Flere steder tales om anlæg til en samlet sum af 260 MW, men dette lyder trods alt højt sat. Mon ikke det nærmere er omkring 100 MW eller 250 anlæg á 400 kW, siger Thomas Brændgaard og understreger at man hos Gaia Solar er helt klar når markanlægs-projekterne findes frem fra gemmerne.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.912