23948sdkhjf

Nær-varme-anlæg skal varme olielandsbyer

23 olielandsbyer på Lolland-Falster kan blive til nærvarme-byer med egen varmeforsyning.
Forsyningsselskaberne i Lolland og Guldborgsund og Refa har netop haft besøg af klima-, energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen - og det var med en helt særlig bagtanke, at man i sin tid inviterede ministeren til at lægge vejen forbi.

Selskaberne har udviklet et projekt, der i korte træk går ud på at anvende den sommerlige overskudsvarme fra affaldskraftvarmeværket til at tørre flis eller halm, lave det til energipiller for derefter at anvende dem som brændsel i en række nærvarmeanlæg etableret i de 23 olielandsbyer, der findes på landkortet over Lolland Falster.

Olielandsbyer på vej ud
Baggrunden for hele projektet er, at man ønsker at reducere antallet af olielandsbyer, samtidig med at man ønsker at gøre brug af den store vindproduktion, der er på Lolland-Falster og stabilisere elmarkedet

- Planen er - i et pilotprojekt - at tage to eller tre olielandsbyer og etablere nærvarmeanlæg. Samtidig vil vi periodeforskyde den billige el og konvertere vindenergi til varme, fortæller seniorkonsulent Rolf S. Christensen hos Refa.

Nærvarmeanlæggget består af en stor kedel og en elgennemstrømningsvandvarmer samt en akkumuleringstank.

- Vi forventer at kunne føde anlægget med de energipiller, vi selv producerer og at opvarme akkumuleringstanken med vindenergi i lavprisperiode. Vi tænker der skal opsuges 6 timers el i tanken, hvilket jeg forventer, kan dække ca. 20% af årsvarmeforbruget fortæller Rolf. S. Christensen, der fortæller, at konceptet ligner et fjernvarmenet i miniformat.

Robusthed & robusthed
Der er forbundet en hel del udfordringer med etableringen af nærvarmeanlæggene, men ifølge Rolf S. Christensen kan de løses ved opfyldelsen af én ting.

- Det er helt utroligt vigtigt, at de anlæg, vi installerer er robuste. De skal kunne holde til noget. Samtidig skal brændselsvalget være robust, hvorfor vi også har valgt energipiller, da de har en høj energitæthed og er lagerstabile, forklarer Rolf S. Christensen.

- Det nytter jo ikke noget at anlæggene skal tilses alt for ofte og at energipillerne er formuldet inden vi skal bruge dem. Planen er jo at producere dem om sommeren og anvende dem om vinteren.

Indledende fase
For øjeblikket er parterne bag projektet stadig i den indledende fase, og Rolf S. Christensen fortæller, at der er nogle ganske særlige betingelser, der skal være på plads, før man trykker på knappen.

- Når vi tænker el med ind i et projekt, så er det afgørende, at vi får penge til at køre en del demo-projekter, som af Tyge Kjær, Lektor ved Roskilde Universitet, vurderes provenuneutrale for staten, selv ved fritagelse for elafgifter, og heldigvis var ministeren positiv og ville være åben over for at se på beregningerne for projektet, fortæller han.

Der ligger rundt regnet 4200 husstande i de 23 olielandsbyer på Lolland-Falster. Og Rolf S. Christensen forventer, at man vil være klar med pilotprojektet inden for et år, når først alt er på plads.

- Teknologien til at tørre træ og halm, den er til stede. Det at presse pillerne er også til stede. Varmen har vi også. Det er bare et spørgsmål om at bygge anlæggene.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109