23948sdkhjf

Hustandsmølle bliver til solceller

Kommunalt nej til ekstra husstandsmølle ved supersygehus betyder at den planlagte solcellepark udvides i stedet.
Energiparken ved det nye sygehus i Gødstrup, DNV-Gødstrup, etableres i løbet af 2016. Her skal solceller og husstandsvindmøller bidrage til elforsyningen først på byggepladsen og siden hen på det færdige hospital.

Tidligere var det planen, at to husstandsvindmøller skulle bidrage til den grønne energi, men den ide er nu droppet. Herning Kommunes byplanudvalg har netop givet afslag på regionens ønske om at supplere den eksisterende husstandsvindmølle ved sygehus-byggepladsen med endnu en af samme slags.

- Vi kan bare konvertere møllen til nogle flere solceller. De fylder lidt mere end en mølle, men de kan godt være på det samme areal, med henvisning til, at byplanudvalget ikke har nogen indvendinger mod solcellerne, siger projektchef i DNV-Gødstrup, Michael Hyllegaard.

500 kvadratmeter
Det kommunale nej betyder, at den planlagte 4.200 kvadratmeter store solcellepark, i energiparken ved hospitalet, nu udvides.

- Vi lægger 500 kvadratmeter solceller til, fortæller Michael Hyllegaard.

Hvorvidt den eksisterende husstandsmølle - en 11 kW Gaia-mølle - får lov at blive i Energiparken, også når byggeriet af sygehuset er slut, er endnu uvist.

- Vi har fået en betinget opstillingsgodkendelse. Så længe vi kører byggeplads, må vi have husstandsmøllen. Derefter ved vi ikke, men det har vi også spurgt kommunen om, forklarer Michael Hyllested.

Grundvands-køling
Ud over husstandsvindmøller og solceller arbejdes der også på etablering af grundvandskøling ved DNV-Gødstrup. Det er dog ikke en del af den kommende energipark, men stadig en del af agendaen hos Michael Hyllested.

- Vi har fået foretaget nogle boringer, der viser, at der er et stort potentiale for grundvandskøling. Vi beslutter i løbet af året, om det er noget vi vil gå videre med, men foreløbigt har vi fokus på etablering af energiparken. Det er det vigtigste, fortæller Michael Hyllested.

I øjeblikket venter man på at Herning Kommune skal godkende etableringen af energiparken i Byrådet og herefter igangsætte planlægningen af energiparken i form af en lokalplan. Lokalplanen forventes vedtaget i april 2016.

- Når vi har tilsagn fra kommunen, så er vi klar til at gå i udbud. Jeg forventer at energiparken kører til efteråret, slutter Michael Hyllested.

At energiparken kan etableres midt i byggefasen gør, at det bliver muligt at supplere byggepladsen med vedvarende energi – og dermed reducere omkostningerne til el i byggeperioden. For at opfylde energikravene jævnfør bygningsreglementet og kravene til Bygningsklasse 2020 skal der årligt produceres ca. 700.000 kwh via vedvarende energikilder som solceller og vindmøller.

Produktionen af kwh ventes at kunne give det færdige hospital en årlig driftsbesparelse på ca. 1 mio. kr.

Om DNV-Gødstrup
DNV-projektet er først og fremmest et byggeprojekt, der samler Hospitalsenheden Vest på en matrikel i Gødstrup vest for Herning - i stedet for som tidligere med sygehuse i Holstebro, Lemvig, Ringkøbing, Tarm og Herning.

DNV-Gødstrup bliver et moderne akut-hospital med alle behandlingsfunktioner. Hospitalet bliver på ca. 135.000 m2 somatisk hospital. Herudover bygges der endvidere et psykiatrisk hospital på ca. 15.000 m2, der finansieres af regionens egne midler.

Budgettet for det somatiske hospital udgør 3,15 mia.kr. (2009 pl) og for det psykiatriske hospital udgør budgettet 380 mio.kr (2012 pl).

Selve byggeriet blev igangsat i september 2012 og påbegyndt ibrugtagning forventes i slutningen af 2019. Samlet ibrugtagning sker i 2020, hvor også psykiatrien tages i brug.

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078