DuPont bygger kulkedlen om
Emulgatorproducenten skruer samtidig op for fjernvarmeleverancerne.
- Flis eller træpiller har vist sig at være de bedste måder til at indfri de øgede miljøkrav, vi stilles over for med hensyn til emissioner. Vores beregninger viste, at flis var den mest attraktive energikilde. Her spiller det især ind, at vi kan levere overskudsvarmen til byens fjernvarmenet i stedet for at sende den op til fuglene, siger Preben Bjerre, Site Engineering Manager, Dupont.
DuPont har siden november 2011 leveret overskudsvarme til Grindsted El- og Varmeværk og dækker i øjeblikket cirka otte procent af varmeforbruget i Grindsted by, men med ombygningen af kulkedlen forventes den andel at øges betragteligt.
- Vi har jo i 2015 selv idriftsat vores nye flisanlæg, der kommer til at dække ca. 18 % af vores forbrug. Anlægget er afpasset efter, at DuPont også kan levere varme til os. Leverancen fra DuPont sker på to måder. Dels vil vi få varme direkte fra deres nye flis-kedel, dels udvindes der energi fra deres røggas. Og da DuPont i forvejen leverer, hvad der svarer til 7-8 % af vores forbrug, vil den samlede leverance i fremtiden dække op til 50 % af forbruget, fortæller Per Søndergaard, direktør for Grindsted El- og Varmeværk.
To projekter i et
DuPont har arbejdet med planerne et par år og forventer at tage første spadestik i august, så anlægget er i drift i første halvdel af 2017.
- Reelt er der tale om to projekter. Kedlen skal ændres til at fyre med flis i stedet for kul. Og så skal vi have sat et anlæg op, der kan veksle røggassen fra skorstenen til varme, fortæller Henry Beck Hansen, og tilføjer:
- Kedlen er fra 1985, men i fin stand og derfor værd at investere i. Vores plan er, at vi kan bygge den om i foråret 2017. Et nyt indfødningssystem indgår også. Og så skal vi i efteråret 2016 bygge en lagerhal til flis og et transportsystem mellem lager og kedelbygning.
Hvad omlægningen til biomasse kommer til at koste, kan DuPont endnu ikke oplyse, ligesom det heller ikke oplyses hvem der skal ombygge kedlen for DuPont.
Med ombygningen af kedlen sparer Dupont miljøet for 45.000 ton CO2 - samtidig bliver DuPont praktisk taget CO2-neutral.
- Yes, vi er via vores konvertering fra kul til flis CO2-neutrale. Dog vil vi fortsat købe strøm på det frie el-marked, og af den strøm vi køber, vil ca. 35 % være strøm fra fossile brændsler, lyder det fra DuPonts kommunikationskonsulent Andrew Arnold.