23948sdkhjf

Få mistede strøm trods vilde vandstigninger

Set i lyset af, hvor højt vandet stod flere steder onsdag aften og torsdag nat, så slap elkunder og netselskaber relativt nådigt.

- Under 2000 elkunder mistede strøm som følge af vandmasserne – og over halvdelen af dem blev frakoblet elnettet af deres netselskab.

Sådan lyder det fra Dansk Energi, der har været i kontakt med netselskaber landet over. Ved at frakoble enkelte områder af nettet mindsker netselskaberne risikoen for både person- og materielskade. Samtidig kan man forebygge at endnu flere bliver ramt af strømnedbrud.

Der var kaldt ekstra folk på arbejde både ude i marken og i overvågningen hos flere netselskaber, også hos Trefor Elnet, der i dagene op til den varslede vandstandsstigning havde forberedt sig grundigt, og dermed forløb selve aftenen og natten planmæssigt. Det fortæller pressekonsulent Claus Blem Jensen:

-  Vi har haft en godt samarbejde med beredskabet og har løbende fået briefinger om vandstandsstigninger. Dermed har vi kunnet danne os et overblik over, hvilke kabelskabe og større stationer der kunne komme i bekneb. Når der var udsigt til, at vandet kom, så har vi afbrudt af sikkerhedsmæssige årsager. Dog har der været to steder, hvor vandet kom hurtigere end beregnet, lyder det fra Claus Blem Jensen.

Cirka 400 kunder i Trefor Elnets område mistede strøm som følge af vandstandsstigningerne, og torsdag formiddag er forventningen, at alle har strøm igen senest ved frokosttid.

På Langeland mistede ingen kunder strøm – og det skyldes blandt andet, at man belært af tidligere oversvømmelser skifter kabelskabe til ekstra høje skabe for at undgå den farlige kombination af vand og el.

- Erfaringsmæssigt har vi fire-fem områder med risiko for høj vandstand, og vi har tidligere haft oversvømmelser. Derfor sætter vi ekstra høje kabelskabe op, når vi som en del af vores løbende udskiftning af materiel udskifter skabe. Det har gjort gavn i nat, fortæller kabelmester Gerdt Hedegaard fra LEF Net A/S, der dermed ikke fik brug for de montører, der havde fået en ekstra vagttjans natten til torsdag.

De høje skabe er 30-40 centimeter højere end normale kabelskabe, siger Gerdt Hedegaard. Også andre netselskaber udskifter kabelskabe, så er bedre egnede til at modstå vand og elementernes rasen. Seas-NVE skriver på Facebook, at de bruger såkaldt tsunami-skabe, mens også SEF løbende udskifter til højvandsskabe.

Dansk Energis teknologi- og forskningsdirektør Jørgen S. Christensen har til DR oplyst, at færre end forventet mistede strømmen i forbindelse med vandstandsstigningerne. I 2016 blev det danske energisystem kåret som verdens bedste i FN’s årlige rangering af energisystemer. Det skyldes blandt andet vores høje forsyningssikkerhed. Danskerne har nemlig strøm i kontakterne 99,99 procent af tiden.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141