Nu åbner støtte-puljen til husstandsmøller
Fra den 3. maj 2017 til den 14. juni 2017 afholder Energinet.dk ansøgningsrunden til 1 MW-puljen til husstandsmøller, hvor der kan søges om tilsagn om støtte til produceret elektricitet som leveres til nettet.
Energinet.dk forventer stor interesse fra dag et:
- Vi ved ikke konkret, hvor mange ansøgninger, der kommer ind, men erfaringer fra tidligere puljer har været,at der er flere ansøgere end muligheden for at få del i puljen. Vi forventer stor interesse, fortæller Jesper Nørskov Rasmussen fra Energinet.dk.
Der er dog lige en ting, der skal være på plads, før ansøgningerne kan begynde at strømme ind. Nettilslutningsbekendtgørelsen.
Offentliggøres snart
Kravene til ansøgningen fastsættes nemlig i nettilslutningsbekendtgørelse.
Energistyrelsen oplyser til Energy Supply at bekendtgørelsen træder i kraft 30. april 2017, men forhåbentligt offentliggøres allerede onsdag eller torsdag denne uge.
Når bekendtgørelsen er trådt i kraft vil Energinet.dk offentliggøre ansøgningsmaterialet på sin hjemmeside.
Selvom bekendtgørelsen er ny forventes ansøgningsprocedurer og betingelser at være de samme, som da 2016-puljen blev uddelt – dog med ganske få ændringer.
Kan ende med lodtrækning
En af de ting, der har mødt stor kritik hos husstandsmølleaktørerne er lodtræknings-princippet.
Energinet.dk behandler ansøgningerne i den rækkefølge, de modtages. Hvis Energinet.dk samlet modtager ansøgninger for over 1 MW, trækkes der lod blandt de ansøgere, der er kommet ind den dag, puljen på 1 MW overstiges.
Projektchef hos Cirkel Energi har i den forbindelse tidligere sagt til Energy Supply:
- Jeg kan bedre acceptere at der sker en aftrapning af støtten til møller, og at puljen er så lille, som den er, men at der skal trækkes lod blandt en del af ansøgningerne er jo helt hen i vejret. Det er jo en useriøs måde, vi skal ud at sælge et projekt på en halv million på. Vi skal jo stå og sige til ansøger, at han kan risikere at ende i en lodtrækning og tabe.
Værd at huske ved ansøgning
Så ønsker man at få del i puljen, så gælder det om at være hurtig på aftrækkeren og at have sine ting i orden. Alene på den første dag for puljen i 2016 indkom der ansøgninger, der i alt set langt oversteg 1 MW.
Energinet.dk har lavet en liste over de ting, der er værd at huske ved ansøgning.
- Købsaftale: Der kan kun opnås støtte til husstandsvindmøller, som endnu ikke er etableret. Det betyder, at man skal søge om tilsagn om støtte, før projektet er påbegyndt.
- Ingen håndværkerfradrag: Det er ikke er muligt at opnå støtte, hvis man har modtaget eller har tænkt sig at modtage anden offentlig støtte. Det betyder f.eks., at man ikke kan modtage støtte samtidig med, at man gør brug af håndværkerfradraget.
- Udfyld ansøgning omhyggeligt: Det er vigtigt, at ansøgninger udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan komme i betragtning. Ansøgninger, der ikke er fyldestgørende, kommer først i betragtning, når de manglende oplysninger er indsendt og ansøgningen dermed fyldestgørende.
Om støtteordningen for husstandsmøller Energistyrelsen har primo 2017 anmeldt støtteordningen for husstandsvindmøller i perioden 2017-2020 til Europa-Kommissionen. Støtteordningen, der blev vedtaget i Folketinget i december 2015, har medført, at støtten til elektricitet fra husstandsvindmøller i 2017-2020 årligt nedsættes. I periode 2017-2019 ydes støtten inden for en pulje på 1 MW, mens støtten i 2020 ydes uden en pulje. |
Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.