Fremtidens energisystem skal være fossilfri og stabilt
Regeringens Energikommission offentliggjorde tidligere på ugen sin rapport ”Anbefalinger til fremtidens energipolitik”, som vil indgå i forhandlingerne fra efteråret om det næste energiforlig fra 2020 frem mod 2030.
Energikommissionen tager udgangspunkt i, at energisystemet i 2050 skal være fossil uafhængigt. Det er en meget stor opgave, og selv om omstillingen har meget fart på nu, så vil den flade ud. Vi når derfor ikke målet om 50 pct. VE i 2030. Der skal nye initiativer til.
Energikommissionen har meget fokus på elektrificering, varmepumper og elbiler. De vil være vigtige elementer fremadrettet. Men der burde være mere fokus på gassystemet, der med sin infrastruktur giver mulighed for at omstille fra naturgas til lagerbar vedvarende energi i form af biogas. Det kan sikre stabiliteten af energisystemet og fossiluafhængig forsyning på de områder, hvor el ikke rækker. Det gælder bl.a. i den tunge transport og i tung proces i industrien.
Energikommissionen har slet ikke fokus på gassystemets mulighed for at gøre el fra sol og vind lagerbar gennem metanisering. Herved kan energien konverteres fra el til gas, som lagres i vores eksisterende infrastruktur og tilbage til el, hvis der er brug for back up, når sol og vind ikke leverer. Herved kan energisystemet transformeres fra at være irreversibelt og lineært til at være reversibelt og cirkulært. Ganske som den omstilling til cirkulær økonomi affaldssektoren er i gang med fra bortskaffelse til genanvendelse af ressourcer.
Energikommissionen anerkender, at biogas udover vedvarende energi også leverer løsninger i forhold til miljø og klima, og dermed de store udfordringer i forhold til klimaaftalen fra Paris og EU’s klima- og VE-mål. Ved afgasning af husdyrgødning reduceres udslippet af drivhusgasser fra landbruget, og biogassen kan fortrænge fossil energi i energisektoren, transportsektoren, industrien og i husholdningerne. Og dermed både indenfor og specielt udenfor den kvotebelagte sektor.
Energikommissionen har desværre ikke meget fokus på, hvordan vi kommer fra nu-situation til det fremtidige sammenhængende fossiluafhængige energisystem i 2050. Her vil vi få brug for en bred vifte af teknologier, som servicerer hele samfundet med energitjenester. Men vi har først og fremmest behov for investeringssikkerhed gennem langsigtet afklarede rammevilkår. De senere års biogasudbygning har vist, at med de rigtige rammevilkår, er private aktører parate til at investere, og dermed levere den omstilling politikerne bestilte med 2012 forliget.
Energikommissionen har fokus på det indlysende i, at når spændet mellem produktionsomkostningerne for vedvarende energi og fossil energi indsnævres, så kan støtten til vedvarende energi udfases.
Det er knap så indlysende, at Energikommissionens forslag om teknologineutrale udbud vil være det bedste redskab til at nå målet. Alene af den grund, at forskellige anlæg og teknologier vil have meget forskellige forudsætninger. Fx mellem rene fluktuerende elproducerende anlæg med lave driftsomkostninger og biogasanlæg, som har høje driftsomkostninger, men som også leverer løsninger på mange andre samfundsudfordringer og bidrager til stabilisering af energisystemet. Der er behov for både grøn gas og grøn el i det fremtidige energisystem.
Energikommissionen har desværre ikke nok fokus på, at energisektoren ikke er en isoleret ø i samfundet. Der er i stigende grad behov for, at energisystemet tænkes ind i en helhed i forhold til landbrug, affaldspolitik, ressourceforvaltning m.v. Her er biogasanlæg en meget hensigtsmæssig vej til omsætning af biomasse og organiske restprodukter til energi, da det spiller sammen med det el- og gasbaserede VE energisystem og samtidig reducerer miljø- og klimapåvirkningen fra fødevareproduktionen og sikrer recirkulering og genanvendelse af næringsstoffer fra affaldshåndteringen.
Vi håber, at politikerne i de kommende energiforhandlinger har fokus på, at biogas og gassystemet kan levere lagerbar fossilfri energi og dermed komplementere energisystemet ved at supplere elsystemet og sikre det sammenhængende stabile energisystem, vi har brug for.
Artiklen er en del af temaet Debat.