23948sdkhjf

Energibranchen råber på mere offentlig forskning

Danmark eksporterede energiteknologi for over 70 milliarder kroner i 2016
En vision om at fordoble dansk eksport af energiteknologi til 140 milliarder i fare. Der forskes for lidt, mener Dansk Industri..

I et guldrandet væksteventyr er Danmark i løbet af en kort årrække nået op på at eksportere energiteknologi for over 70 milliarder kroner årligt. Men de investeringer, der skal fastholde eksporten og få den til at vokse, udebliver.

Hverken stat eller virksomheder investerer nok i forskning og nyudvikling på energiområdet, konstaterer Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri (DI).

- De offentlige bevillinger til energiforskning og udviklingsprojekter er faldet markant. Og når vi kigger på private investeringer i venture- og vækstkapital på energiområdet, falder de også i Danmark - men ikke i andre EU-lande. Det bekymrer mig, siger Troels Ranis.

Han peger på, at der med klimaaftalen fra Paris i 2015 skal investeres massivt i vedvarende energi over hele verden de næste årtier.

- Danmark har i dag en velkendt førerposition. Vi eksporterer for 71 milliarder kroner i energiteknologi, og vi har sammen med regeringen en ambition om at fordoble det til 140 milliarder kroner i 2030.

- Men hvis vi skal realisere den vision, bliver vi nødt til at investere i den styrkeposition, vi har allerede, siger Troels Ranis.

I 2010-2012 blev der brugt over en milliard offentlige kroner om året på energiforskning. I 2015 var beløbet faldet til 800 millioner, men Venstre-regeringen har næsten halveret støtten til nu godt det halve.

I 2020 skal beløbet op på 580 millioner.

- Dystert og problematisk
- Det ser dystert og problematisk ud, og det er ikke et holdbart grundlag for at fastholde vores førerposition. Vi skal tænke i systembaserede, fleksible og intelligente løsninger. Der er også mange muligheder i bioenergiteknologi og i fjernvarme og fjernkøling, siger branchedirektøren.

For at presse regeringen og råde delvis bod på efterslæbet lancerer DI torsdag udspillet Mission Innovation DK. Det skal øge energiindustriens investeringer i forskning og nytænkning.

Blandt virksomheder, der har tilsluttet sig og lover at bruge mere på forskning, er ABB, Cowi, Danfoss, Dong Energy, Kalundborg Forsyning, Rambøll, Siemens og Vestas.

Claus Madsen, direktør i ABB, som fremstiller produkter til elektrificering, elnet og industriel automation, er enig i behovet for flere forskningspenge.

- Der er nye teknologier, der skal opfindes og udvikles et sted i verden - og så er det vel sjovere, at det sker i Danmark frem for i et andet land, siger Claus Madsen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103