23948sdkhjf

Stop-and-go regime ikke hensigtsmæssigt

Regeringens nyligt fremsatte lovforslag på solcelleområdet møder stor modstand.

- Høringsfristen er uhørt kort, fortsættelse af årelang slingrekurs, ødelæggende for solcellemarkedet.

Sådan møder de danske organisationer og selskaber Regeringes nyligt fremsatte lovforslag om ændring af lov om afgift af elektricitet produceret på VE-anlæg.

For kort høringsfrist
Regeringen udsendte den 20. maj en invitation til høringsparter om at komme med indsigelser frem til den 24. maj 2017 kl. 10.00. Alene den del af processen møder stor kritik i de mange, mange høringssvar, der den korte frist til trods er tikket ind i perioden.

- Høringsfristen er så kort, at Dansk Erhverv vil påpege, at fristen er urimelig og væsentligt under de mindst 4 uger, som Folketingets udvalg for forretningsordenen anbefaler om ministeriernes høringsfrister, skriver Dansk Erhverv indledningsvist i sit høringssvar.

Dansk Erhverv bakkes op af Dansk Byggeri der kalder høringer med så kort en frist urimelig.

Slingrekurs og stop-and-go
Når man så kommer til selve lovforslaget, der ændrer betingelserne ikke alene for fremtidige anlæg, men også for allerede eksisterende anlæg, skorter det heller ikke på kommentarer. Mest af alt skinner det igennem, at branchen efterhånden er godt og grundigt træt af den usikkerhed de politiske tiltag skaber.

Hos DI finder man at de mange indgreb i de senere år har foranlediget en form for ”stop-and-go”- regime i forhold til egenproduktion af VE-el, hvilket ikke er hensigtsmæssigt, da dette har givet anledning til usikkerhed omkring rammebetingelserne, og man henstiller at der omgående findes en løsning herpå.

Også EnergiForum Danmark vil den usikkerhed til livs.

- Forslaget fortsætter en årelang slingrekurs på solcelleområdet og er endnu et eksempel på en lappeløsning, der ikke bare ændrer betingelserne for fremtidige anlæg, men også ændrer forudsætningerne for allerede eksisterende anlæg. Der er således en række aktører fx boligselskaber, institutioner og virksomheder, der grundlæggende får ændret de økonomiske forudsætninger for deres investeringer, skriver EnergiForum Danmark i sit høringssvar,

Påvirker eksisterende anlæg
Hos Dansk Solcelleforening påpeger man ligeledes, at en så betydelig ændring for fjerde gang på få år skaber usikkerhed hos kommende solcelleejere, hvilket ødelægger solcellemarkedet.

- Endnu værre bliver det, når man i forbindelse med dette lovudkast ændrer i rammebetingelserne for de anlæg, der allerede tilsluttet. Det gør, at kommende solcelleejere ved, at det til enhver tid er muligt, - endda sandsynligt – at Energiministeren på et senere tidspunkt kan rykke tæppet væk under solcelleejeren. Det er ganske enkelt ikke en acceptabel måde at drive energipolitik på, lyder det fra foreningen.

På taget af Danmarks Internationale Kollegium i Albertslund har man netop sat sit nye solcelleanlæg i drift.  Og her kommer lovforslaget, hvis det bliver en realitet til at ramme hårdt.

- Det er med stor frustration at vi ser at L214 er foreslået til at virke med tilbagevirkende kraft. Vi har netop afsluttet og ibrugtaget vores nye 200 KW solcelleanlæg til en værdi af 4 mill. Kr. En sådan investering gøres ikke uden grundige overvejelser om økonomien, ikke mindst tilbagebetalingstiden og dermed rentabilitet. L214 vil ændre radikalt på dette regnestykke. Når vi går i gang med sådan et projekt går vi selvfølgelig ud fra at staten ikke laver love med tilbagevirkende kraft, så vi vil opfordre til at man fjerner denne del fra lovforslaget for alle størrelser anlæg, så loven kun gælder fremtidige anlæg, skriver bestyrelsen for kollegiet i sit høringssvar.

Fakta om lovforslaget
  • Med lovforslaget afvikles timebaseret nettoafregning af elafgift, og der indføres i stedet øjebliksafregning.
  • For anlæg på timebaseret nettoafregning betales der ikke elafgift for elektricitet, som egenproducenten producerer og nettoforbruger fra el-nettet inden for en time.
  • Afviklingen skyldes, at der ventes markant flere solcelleanlæg, end der er afsat finansiering til med de energipolitiske aftaler.
  • Eksisterende husholdninger med anlæg på højest 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032.
  • Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105