23948sdkhjf

Solid Energys 4,5 MW varmepumper henter energi ud af det meste

I marts 2016 indgik Solid Energy en varmeaftale med Ringkøbing Fjernvarme.

Aftalen gik ud på, at man skulle levere en tredjedel af fjernvarmeselskabets varmebehov med en luft/vand-varmepumpe, der kan drives af både en el- og en gasmotor.

Den aftale er i øjeblikket ved at blive eksekveret med etableringen af et 4,5 MW varmepumpeanlæg, ligesom Solid Energy er ved at etablere et tilsvarende anlæg i Tønder.

Køber varmen
Anlægget i Ringkøbing er baseret på et koncept, hvor fjernvarmeværkerne køber den varme, der produceres på anlæggene. Ringkøbing Varmepumpe ApS, der er stiftet og ejet af Solid Energy, ejer varmepumpen.

- Den producerede varme sælges til Ringkøbing Fjernvarme til en pris under den, de selv kan producere til. Ringkøbing Varmepumpe ApS er et ”hvile-i-sig-selv” selskab under varmeforsyningsloven. Alt overskud går til afskrivning af anlægget. Ringkøbing Fjernvarme kan overtage anlægget til nedskrevet pris – forventeligt gratis om ca. 6 år, fortæller direktør hos Solid Energy Jørn Windahl.

Han fortæller, at ordren fra Tønder Fjernvarmeselskab ligner den i Ringkøbing til forveksling – dog med den krølle, at varmepumpeløsningen i Tønder både kan anvende kølevand fra både industri og udeluft.

- Der kan altså både skiftes mellem drivmiddel, det vil sige el og gas, og varmekilden, det vil sige udeluft og industri, forklarer Jørn Windahl.

Dertil kommer, at Tønder Fjernvarmeselskab selv har købt varmepumpe-løsningen, og derfor ikke køber varmen, som det er tilfældet i Ringkøbing.

Producerer på kendt teknologi
Varmepumperne, der hver er på 4,5 MW, udvikles af Solid Energy ligesom de også produceres på virksomhedens værksted i Ringkøbing.

- Solid Energy har selv udviklet varmepumperne, men de er baseret på kendt teknologi og kendte komponenter. Det er to-trins ammoniak varmepumper, fortæller Jørn Windahl.

Solid Energy kalder løsningen for Energifleksible varmepumpeløsninger. Det gør man fordi anlæggene kan optage energi fra snart sagt enhver varmekilde, som for eksempel spildevand, industri, havvand og udeluft samtidig med at drivmidlet kan være både el og gas.

- Vi har indtil videre fokuseret på udeluft, da alle fjernvarmeværker har adgang til netop denne varmekilde, og der ingen afgifter er på luft. Det energifleksible kommer af, at drivmidlet kan være både el og gas. Varmepumpeløsningerne leveres med både el- og gasmotorer. Der vil i starten primært anvendes gas, men når PSO’en er udfaset vil der anvendes el eller gas alt efter hvad der er billigst, forklarer Jørn Windahl.

Flere anlæg på vej
Varmepumpeanlægget i Ringkøbing vil kunne levere 30.000 MWh svarende til 1700-2000 husstandes forbrug og det samme gør sig gældende i Tønder. Begge steder vil produktionen udgøre cirka 30 procent af den nuværende produktion – og dermed spare cirka 5.000 ton CO2 om året.

Anlægget i Tønder sættes i drift i august i år, mens anlægget i Ringkøbing starter op lidt før, i juli måned, fortæller Jørn Windahl.

At de to anlæg snart sættes i drift betyder ikke, at Solid Energy kommer til at ligge på den lade side.

- Vi arbejder på at hente flere ordrer. Vi har afsendt mange gode tilbud. Driftsøkonomien i varmepumpeløsningerne er så gode , at vi forventer flere anlæg. Anlæggene kan, pga. den høje virkningsgrad, producere varme til under halv pris i forhold til en alm. kedel eller kraftvarmeanlæg, slutter Jørn Windahl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109