23948sdkhjf

Kommentar til ’Energistrategi 2050’ – Vindmølleindustrien

Vindmølleindustriens interesseorganisation har lovord til regeringens energiudspil. Særligt satsningen på vindkraft på kort og langt sigt giver plusser.
Interesseorganisationer og foreninger forskellige synspunkter vedrørende regeringens ’Energistrategi 2050’. Energy Supply ser nærmere på de centrale aktørers udmeldinger.

Spændende, gennemarbejdet og velgjort lyder dommen over ’Energistrategi 2050’ fra interesse- og brancheorganisationen for vindmøllefabrikanter, energiselskaber og en bred skare af underleverandører og rådgivere på vindenergiområdet.

Vindmølleindustrien roser udspillet for at tegne det lange spor frem mod 2050 og kommer med konkrete initiativer frem mod 2020. Ligeledes betegnes det som positivt, at forslagene ser ud til at være finansierede, så udbygningen på vindmølleområdet kan påbegyndes nu og her.

Positivt at hæve ambitionsniveauet
Regeringen lægger op til at hæve Danmarks VE-mål for 2020 til 33% mod de 30%, der ligger som forpligtigelse i VE-direktivet. Det er et vigtigt signal, at Danmark hele tiden går forrest i en hurtig omlægning af vores energisystem mod et system baseret på vedvarende energi. Det giver dansk teknologiudvikling, vækst og arbejdspladser.

- På vindkraftens vegne havde jeg håbet på et lidt mere ambitiøst udspil. Vind vil kunne dække 50% af vores el-forbrug i 2020, hvor Regeringen med deres forslag alene ser ud til at nå op på godt 40% i 2020. At 50% er muligt har flere analyser og rapporter vist, herunder senest Klimakommissionens rapport fra sidste efterår, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

Udspillet har både fokus på de kommende 10 års omstilling af det danske energisystem væk fra fossile brændsler og på helt nødvendige kortsigtede beslutninger, der skal sikre en fortsat udbygning med vindkraft, mens politikerne på Christiansborg forhandler om et nyt energiforlig.

- På kort sigt er det et meget positivt og vigtigt signal til hele vindmøllesektoren, at Regeringen med deres forslag også forlænger det gældende støtteniveau på 25 øre til landvind i endnu en periode. Det er en meget vigtig beslutning, da der ellers vil være en reel risiko for, at udbygningen på land vil gå i stå pga. manglende sikkerhed for støtte og dermed bortfald af privat finansiering af den nødvendige udbygning på kort sigt, siger Jan Hylleberg.

Undervurderer vindenergiens potentiale
I forhold til den langsigtede udbygning af vindkraften i Danmark har Regeringens udspil fokus på de helt rigtige elementer, nemlig en udbygning både på land og hav, herunder også en række kystnære havmølleprojekter. Regeringens forslag lægger op til en udbygning på havet med ca. 1.000 nye MW og en fastholdelse af den nuværende kapacitet på land på ca. 2.900 MW i 2020. På land betyder det, at der frem til 2020 skal erstattes ca. 1.800 MW. Alt i alt giver udspillet således plads til ca. 2.800 nye MW vindkraft i de kommende 10 år.

- Vindmølleindustrien tror dog på, at de kommende energipolitiske forhandlinger vil resultere i mere vindkraft i 2020, end udspillet fra Regeringen lægger op til. Det skyldes, at vindkraft er den samfundsøkonomisk bedste og rigtige vedvarende energikilde, der i de kommende år kan investeres i, lyder det i Vindmølleindustriens kommentar til '"Energistrategi 2050', som mener, at regeringen har undervurderet vindpotentialet på land og til havs.

Vindmølleindustrien ser frem til at drøfte udspillets konkrete indhold med Regeringen, herunder at de nødvendige udbuds- og tillægssystemer etableres til sikring af den ønskede vindkraftudbygning. Udover selve udbygningen med vind vil Vindmølleindustrien også gerne bidrage til arbejdet med at udvikle det intelligente energisystem, som sikrer grundlaget for en effektiv integration af vindkraft via fx smart grid løsninger, flere transmissionsforbindelser til vores nabolande, såsom fx England mv.

Et samlet overblik over organisationer og aktørers vurdering af 'Energistrategi 2050' findes her .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151