23948sdkhjf

Vindsucces afhænger af kommunerne

Privat interesse og investorer til vindmølleprojekter er der nok af. Om projekterne bliver en succes eller ej afhænger af kommunal velvilje.
I 2010 blev der sat vindmøller med en kapacitet på 157 MW op i 11 danske kommuner. Et af de firmaer, som har et godt samarbejde med landets kommuner er Eurowind, som udvikler vindmølleprojekter.

- Jeg synes, der har været en fin proces med at udlægge områder og gennemgå kommunernes arealer for at finde ud af, hvor meget vindkraft der er potentiale for. Der har vi haft et rigtigt godt samarbejde med flere af kommunerne, hvor de mange gange er gået forrest. Andre gange har vi hjulpet dem med at screene og fundet områder, som de selv havde overset, siger Søren Rasmussen, partner i Eurowind til Vindmølleindustrien.

I 2010 afslutte firmaet 4 projekter, og har over 20 projekter i gang.

Lokal opbakning
Søren Rasmussen melder om stor vilje blandt naboer og andre i lokalområdet til at investere i nye projekter. Mens han i starten fandt køberetsordningen, som pålægger firmaet at sælge 20 % af et nyt vindmølleprojekt uden at få noget for det, så har han nu vænnet sig til tanken og mener i dag, at ordningen er med til at forankre projektet lokalt:

- Hvis vi bare gør lidt ud af at informere og holde borgermøder, så oplever vi en enorm interesse. De steder, hvor vi kører en god proces, oplever vi også pæne overtegninger. Både lokalt og i resten af kommunen, siger Søren Rasmussen.

Han mener til gengæld, at kommunen har en væsentlig andel i om et projekts succes.

Kommunal støtte et must
Kommunernes engagement i hele projektet og så tidligt som muligt bidrager til at informere lokalsamfundet og hjælpe projekterne på vej.

Eurowind har i øjeblikket et projekt kørende, som forvaltningen har indstillet projektet uden anmærkninger. Undervej har byrådet dog indført en særregel om, at der fremover skal være 800 meter til bymæssig bebyggelse mod tidligere 500 meter. Det frustrerer Søren Rasmussen.
- Så døde det projekt. Det betyder, at sådan nogle som os bliver lidt varsomme med, hvor vi går ind og smider halvanden million kr. i en VVM-undersøgelse, når kommunen, efter de har udlagt et område og fortalt os, at det er de her kriterier, I skal arbejde med, så bare laver dem om, siger Søren Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078