23948sdkhjf

Billigere havmølleparker på vej

Nye analyser fra Klima- Energiministeriet peger på væsentlige væsentligt reducerede priser for etablering og drift af fremtidige havvindmølleparker. Konkurrence og fleksibilitet er nøglen.
Havvindmølleparker kan i fremtiden blive markant billigere, viser en ny analyse, som Klima- og Energiministeriet har offentliggjort.

Det er revisions- og rådgivningsfirmaet Deloite, som har udarbejdet analysen, som med afsæt i bl.a. udbuddet af Anholt Havmøllepark i 2010 vurderer, hvordan konkurrencen på havmølleområdet kan forøges, så priserne bliver lavere.

Analysen konkluderer, at der er god opbakning til den danske udbudsmodel fra de relevante aktører, ligesom myndighedsbehandlingen og nettilslutningen af havmøllerne er positive faktorer, når investorerne skal beslutte, om de vil investere i danske havmølleparker.

Samtidig fremgår det, at det bidrog til højere afregningspris på bygningen af Anholt Havmøllepark, at betingelserne for udbuddet ikke gav byderne tilstrækkelig fleksibilitet. Et eksempel på dette er de korte tidsrammer koblet med strenge bodsbestemmelser. Endvidere faldt udbuddet sammen med en periode, hvor produktionen af vindmøller og fundamenter ikke kunne følge med den stigende efterspørgsel efter havmølleparker primært fra Tyskland og England.

Besparelse på op mod 30%
Fremadrettet forventer Deloitte, at priserne på etablering og drift af havvindmølleparker, trods stigende efterspørgsel på havvindmøller, kan reduceres med 25 til 30 % i 2020 med de rette udbuds- og rammebetingelser. En beregning på Kriegers Flak Havmøllepark som business case peger på en forventet afregningspris på 78,1-97,9 øre/kWh. Det er en reduktion i forhold til Anholt Havmøllepark, der afregnes til 105,1 øre/kWh.

Det anbefales i analysen at tilpasse udbudsformen, så der i højere grad bliver dialog med potentielle bydere og at informere om de danske udbud internationalt. Deloitte’s analyse bygger bl.a. på interviews med en lang række energiselskaber, finansielle investorer, myndigheder m.fl., inddragelse af erfaringer fra andre lande, der opstiller havmøller og vurdering af det internationale havmøllemarked.

- Vi har nu de værktøjer, der skal til for at tilrettelægge de fremtidige udbud af havvindmølleparker, så vi opnår de lavest mulige omkostninger for elforbrugerne. Jeg vil nu bede Energistyrelsen om at udarbejde en plan for, hvordan udbuddene i fremtiden kan tilrettelægges med den nye viden, vi har fået. Det er naturligvis positivt, at vi kan forvente betydeligt lavere omkostninger for havmøller frem mod 2020. Det bestyrker mig i, at regeringen har anlagt en rigtig kurs med Energistrategi 2050 og forslaget om at udbyde Kriegers Flak Havmøllepark til idriftsættelse i 2018-20, siger klima- og energiminister Lykke Friis.

Kystnære havmøller og mindre havmølleparker
Samtidigt offentliggør Energistyrelsen analysen ”Rammer for kystnære havmøller og mindre havmølleparker” og rapporten ”Stor-skala havmølleparker i Danmark”, der er en opdatering af Havmølleudvalgets rapport om fremtidens havmølleplaceringer.

Kystmølleanalysen anbefaler, at forsøgs- og demonstrationsprojekter prioriteres, når der i de kommende år gives mulighed for at opføre 400 MW kystnære havmøller. En stor del af de 400 MW forventes dog opført som produktionsmøller. Der gennemføres en screening af de kystnære arealer for at finde de områder, der er bedst egnet til havvindmøller. Etablering af havmølleparkerne udbydes for at sikre de bedste projekter og de lavest mulige omkostninger.

Havmølleudvalgets rapport bekræfter, at en 600 MW havmøllepark ved Kriegers Flak i Østersøen vil være den bedste placering for den næste storskala havmøllepark. Denne park indgår allerede i regeringens energistrategi.

- Med de tre rapporter har vi et godt grundlag for at tilrettelægge den fremtidige havmølleudbygning i Danmark. Rapporterne er i dag blevet præsenteret for energiordførerne, og jeg ser frem til de videre forhandlinger, afslutter Lykke Friis.
Kommenter artiklen (11)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125