Aalborg mangler plads til ambitiøs vindenergi-plan
Om mindre end 20 år skal vindenergi udgøre 75 procent af Aalborg Kommunes samlede elforbrug, men planen møder lokal modstand.
Det betyder, at kommunens nuværende 172 vindmøller dels skal opgraderes og dels suppleres med cirka 70 nye vindmøller.
Afstandskrav til naboer
Men det tekniske er slet ikke noget problem for kommunen, forsikrer Peter Serup, der er landinspektør ved kommunens teknik- og miljøforvaltningen, over for Nordjyske.
For mens interessen for at bistå kommunen i arbejdet med at udvikle og producere vindmøller er overvældende, virker de nordjyske beboere mere lunkne ved udsigten til at få placeret 150 meter høje vindmøller i baghaven.
- Helt grundlæggende er der afstandskrav til naboer, hvor der som tommelfingerregel skal være mindst fire gange vindmøllens højde. Det er primært støj, der er problematikken, og når man er ude på den afstand, så skulle støjproblematikken gerne være afklaret, siger Peter Serup og tilføjer:
- Ellers er der meget fokus på placering i landskabet. Sådan nogle store møller passer bedst ind i et større skala landskab.
Borgerprotester mod vindmøller
At modstanden mod placeringen af yderligere vindmøller i nordjysk muld er stor, kan man forsikre sig om ved at bladre igennem læserbrevene i de lokale medier.
Her argumenterer lokale borgere dagligt imod, at området skal fyldes med flere vindmøller.
Kommunens teknik- og miljøudvalget skal derfor i dag godkende en debatfolder om vindmølleplanlægningen, som skal ud i fordebat fra 18. maj til 22. juni.
Af samme grund kommer der til at gå op mod to år med planlægning, undersøgelser og politisk behandling af emnet, før vindmølleplanen er klar til at blive ført ud i livet, vurderer Nordjyske.
Aalborg Kommune har en langsigtet plan om at være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. På nationalt plan er det målet, at vedvarende energi skal udgøre mindst 30 procent af det samlede forbrug i 2025.