23948sdkhjf

Xergi nedjusterer efter 3. kvartal

Xergi har i regnskabsårets 3. kvartal reduceret omsætningen og øget underskuddet. År til dato er omsætningen forøget, dog nedjusteres forventningerne til 2011.
Det er ikke længere siden end augustmåned, at Xergi opjusterede forventningerne til 2011. Nu nedjusterer koncernen i stedet, som følge af udviklingen i 3. kvartal.

- Xergi bogfører omsætning i takt med projekternes færdiggørelsesgrad, og en forsinket ordreindgang kan betyde, at en del af omsætningen og dækningsbidraget skubbes til den efterfølgende regnskabsperiode. Det har været tilfældet med projekter i 2011, og med forbehold for eventuel yderligere forskydning af tidspunkterne for endelige ubetingede ordrer på de budgetterede projekter forventer Xergi nu at realisere en omsætning i 2011 på op imod 110 mio. kr. mod tidligere forventet op imod 150 mio. kr, skriver Schouw & Co. i kvartalsregnskabet.

Læs: Xergi opjusterer trods usikre markedsvilkår

Den økonomiske udvikling
Xergi realiserede i 3. kvartal 2011 en nettoomsætning på 23 mio. kr. mod 29 mio. kr. i 3. kvartal 2010. For hele perioden 1. januar til 30. september 2011 blev omsætningen forøget med 6 mio. kr. til 69 mio. kr. fra 63 mio. kr. i samme periode året før.

Resultat af primær drift (EBIT) blev i 3. kvartal 2011 et underskud på 5 mio. kr. mod et underskud på 3 mio. kr. i 3. kvartal 2010. I forhold til de tidligere meddelte forventninger var periodens resultat præget af udskudt ordreindgang i UK, Frankrig og Polen. For hele perioden 1. januar til 30. september 2011 udgjorde resultat af primær drift et underskud på 10 mio. kr. mod et underskud på 8 mio. kr. i samme periode året før.

Netto arbejdskapital i Xergis forretningsmodel er hovedsagelig et udtryk for forskellen mellem forudbetalinger fra kunder og kostprisen på igangværende arbejder. Netto arbejdskapitalen kan have større kortvarige udsving, men ligger typisk omkring nul. Netto arbejdskapitalen var ved udgangen af 3. kvartal i både 2010 og 2011 negativ med henholdsvis 5 og 14 mio. kr., idet forudbetalinger fra kunder oversteg den øjeblikkelige værdi af igangværende arbejder.

Den netto rentebærende gæld udgjorde 6 mio. kr. ved udgangen af 3. kvartal 2011 mod 15 mio. kr. ved udgangen af 3. kvartal 2010. Den netto rentebærende gæld er påvirket positivt af en kapitaltilførsel i 1. kvartal 2011 på i alt 10 mio. kr.

Forretningsudvikling
Med udgangen af 3. kvartal 2011 færdiggjorde Xergi et biogasanlæg på Gotland i Sverige for selskabet Brogas AB. Anlægget er det første af sin art, der bygger på et nyt modulprincip, hvor anlægselementerne færdiggøres i et produktionsmiljø, og efterfølgende installeres som moduler på byggepladsen.

I 1. halvår 2011 modtog Xergi sin første ubetingede ordre i Frankrig på opførelse af et biogasanlæg. Anlægget bygges for selskabet META-BIO Energies og skal levere 1 MW el samt ca. 1 MW varme. Strømmen afsættes til det franske elselskab EDF, og varmen afsættes til lokal industri, hvor den erstatter fossilt brændsel.

Xergi har i samarbejde med Arla Foods udarbejdet et feasibility studie, der beskriver de tekniske og økonomiske forudsætninger for at realisere et biogasanlæg i Danmark til energiforsyning af mejerierne Danmark Protein (DP) og Arinco. Projektet er nu i en fase, hvor det udvikles, så det kan forventes klar til byggestart om 1-1½ år under forudsætning af, at rammevilkårene for biogas i Danmark på det tidspunkt er tilstrækkeligt attraktive.

Læs: Xergi og Arla Foods går videre med biogasprojekt

Forventninger til fremtiden
Der er fortsat en betydelig usikkerhed om markedsvilkårene for biogasprojekter i en række lande. Den deraf følgende usikkerhed om afsætningen medfører naturligt en stor opmærksomhed på alle omkostninger, men virksomheden lægger vægt på at opretholde et vist niveau af markeds-bearbejdning og produktudvikling, uanset om afsætningsmulighederne på kort sigt ikke lever op til forventningerne.

Xergi forventer i 4. kvartal 2011 at færdiggøre forhandlinger af ordrer på biogasprojekter i Europa og USA. Tidspunktet for projekternes endelige realisering vil afhænge af myndighedsbehandling samt finansieringstilsagn.

Xergi forventer nu at realisere en omsætning i 2011 på op imod 110 mio. kr. mod tidligere forventet op imod 150 mio. kr.

Forventningerne til årets resultat af primær drift reduceres som konsekvens heraf til et EBIT på niveau med eller lidt ringere end det negative resultat i 2010, hvor der tidligere var forventet en større forbedring i retning af et nulresultat.

Læs: Ingen overraskelser hos Xergi

Om Xergi og Schouw & Co.
Xergi er en førende leverandør af nøglefærdige biogas- og kraftvarmeanlæg. Kerneforretningen omfatter teknologiudvikling, design og installation samt drift og vedligeholdelse af de nøglefærdige anlæg.

Xergi har 25 års historik inden for området og har siden 2004 været fifty/fifty ejet af Schouw & Co. og Dalgasgroup (Hedeselskabet). Xergi indregnes som en pro-rata konsolideret virksomhed med 50% i Schouw & Co. koncernens regnskab.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078