Reaktioner på regeringens energiudspil
Regeringen har netop fremlagt sit udspil til den nye energiaftale under titlen Vores Energi - en aftale, der får mange kommentarer med på vejen fra den danske energisektor.
Det langsigtede mål er en omstilling til et energi- og transportsystem, der er 100 pct. baseret på vedvarende energi.
Læs: Vind, biogas & 5.500 nye arbejdspladser
Dansk Solvarmeforening: Regeringen overser solvarme
Formand Anders Otte Jørgensen for Dansk Solvarme Forening konstaterer, at udspillet har mange gode takter, og er helt enig i regeringens mål om uafhængighed af fossile brændsler i 2035. Men helt generelt finder formanden, at udspillet slet ikke er ambitiøst nok, når det kommer til valget af energikilder. Det entydige satsning på vind og biomasse er fejlslagen, og peger på at solen er den største energiressource vi har. Solen er en 100 % CO2 neutral energikilde, tilmed forsyningssikker og så er solvarme samfundsøkonomisk en meget attraktiv energikilde til opvarmning.
Dansk Energi: Energiudspil peger fremad - elvolutionen kommer
- Udspillet har en meget ambitiøs satsning på vindkraft. Det er teknisk muligt, men koster naturligvis også penge. Udspillet peger på en øget elektrificering af energiforbruget i transportsektoren og til opvarmning af vores huse, og det er jo svært at være uenig i. Elvolutionen er med andre ord på vej til Danmark, siger Lars Aagaard, direktør hos Dansk Energi.
Vindmølleindustrien: Fremsynet energiudspil fra regeringen
- Det er et meget fint energiudspil, som regeringen i dag fremlægger. På vindkraftens vegne er jeg især tilfreds med, at der er blevet indskrevet en ekstra havmøllepark på 600 MW, ud over de tiltag, som den forrige regering fremlagde på området for vind. Jeg mener således, at der er grundlag for et bredt forlig på tværs af Folketinget, der skaber en bred opbakning til de kommende mange års omstilling af elsystemet, udtaler Vindmølleindustriens adm. direktør, Jan Hylleberg.
Dansk Fjernvarme: Fjernvarme er motorvejen til grøn energi
- Goddag til mere vind, farvel til fossile brændsler som kul og goddag til mere biogas. Det er de centrale punkter i regeringens udspil til de energipolitiske lyn-forhandlinger. Og dermed siger man fra politisk hold for alvor goddag til fjernvarme. For ingen af ønskerne kan gennemføres uden at gøre brug af fjernvarmens kæmpe fleksibilitet. Ingen anden energiteknologi kan her og nu løse ambitionerne om en fossilfri fremtid. Derfor hilser Dansk Fjernvarme regeringens satsning på fjernvarme i udspillet til de energipolitiske forhandlinger velkommen.
Dansk Elbil Alliance: Elbiler central brik i fremtidens energisystem
- Elbiler passer som fod i hose med regeringens nye energiudspil. Ambitionen om mere end 50 procent vindkraft i 2020 gør elbiler til en afgørende brik, hvis vi vil have gavn af vindmøllestrømmen, siger Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.
Klima-, energi- og bygningsministeren: En fremtidssikring
- Vi skal fremtidssikre det danske samfund ved at omstille det danske samfund til en grøn økonomi i vækst. Omstillingen vil isoleret set medføre højere energiregning. Men det kan sammenlignes med en forsikring. Det er investeringer, der koster ekstra, men i forhold til det, vi forsikrer os imod, er det en relativ mindre udgift, som vil være rigtig godt givet ud, hvis energipriserne stiger mere end vi forventer i dag, hvilket der er betydelig risiko for, siger Martin Lidegaard, Klima, energi- og bygningsminister.
Kemp & Lauritzen: Stort eksportpotentiale i energirenovering
- Ud over de kontante milliardbesparelser, så står dansk erhvervsliv også med stærke kort på hånden i forhold til at sælge disse kompetencer inden for energiområdet til udlandet. Hvis der fra politisk side nu sættes handling bag visionerne om at optimere energiforbruget i bygningerne herhjemme, kan bygge- og teknikbrancherne udnytte erfaringerne til at skabe endnu mere vækst i form af øget eksport, siger Allan Jørgensen, adm. direktør i Kemp & Lauritzen.
Regeringen inviterer til forhandlinger
Regeringen vil straks invitere til forhandlinger om en energiaftale frem til 2020.
En ny energiaftale skal skabe stabilitet og sikkerhed om den fremtidige energipolitik og bringe Danmark godt på vej mod et grønt energisystem.