23948sdkhjf

8,2 mio. til udvikling af tovinget vindmølle

Envision Energy har netop modtaget tilsagn fra EUDP om støtte på 8,2 mio. kr. til udviklingen af en tovinget vindmølle.
47 energiteknologiske projekter har modtaget tilsagn om støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og demonstrationsprogram EUDP.

Envision Energy sidder på et af projekterne – en tovinget vindmølle - og får 8,2 mio. kr. til en fuld-skala demonstration af møllen, skriver Ingeniøren.

Læs: EUDP investerer 194 mio. i energiteknologiske projekter

Partiel pitch reducerer omkostninger
Den tovingede mølle vil ved hjælp af partiel pitch reducere omkostningerne forbundet med møllens fundament væsentligt, fortæller ingeniør Jan Bisgaard fra Envision Energy.

- Ekstremsituationer er det, der dimensionerer fundamentet for en havvindmølle, og vores beregninger viser, er, at vi med partiel pitch kan reducere belastningen på fundamentet i ekstremsituationer med 30 procent. Dermed kan man nøjes med at designe fundamentet til at klare en tredjedel mindre belastning, og det betyder at man kan spare materialer og dermed også omkostninger ved produktionen,« siger Ole Bisgaard til Ingeniøren.

Partiel Pitch betyder, at vingen ikke er i et stykke, hvilket gør det muligt at ændre vingens geometri i ekstremsituationer, så vingebjælken vil stå horisontalt i stedet for vertikalt. Dermed vil vinden ramme en meget lille del af vingen, hvilket vil være med til at reducere belastningen på møllen og møllens fundament.

Udover besparelserne på fundamentet sparer man også på produktionsomkostningerne ved kun at skulle fremstille to vinger pr. mølle i stedet for tre.

Fuld skala demonstration
Envision Energy har indtil videre kun beregninger at læne sig op ad, men det skulle helst ændre sig nu med EUDP-midlerne i ryggen.

- Det, vi skal nu, er, at vi skal have det bevist ved en fuld-skala demonstration. Vi skal vise, at vi kan lave denne her signifikante reducering af omkostningerne med billigere møller og fundamenter, og at vi, ved at lave møllens rotordiameter lidt større, kan producere den samme mængde energi som en trevinget mølle, siger Jan Bisgaard.

Envision Energy har modtaget de 8,2 millioner kroner til demonstrationsprojektet, og rejser til næste sommer en 3,6 MW testmølle i Thyborøn og om godt et års tid endnu en i testcenteret i Østerild.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081