23948sdkhjf

Fire ministerier skal undersøge Nordsøaftalen

Regeringen har besluttet at foretage et serviceeftersyn af vilkårene for indvindingen af olie og gas i Nordsøen og har til formålet nedsat et tværministerielt udvalg.
Det bliver med deltagelse af Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Finansministeriet og Skatteministeriet (formand) at der skal foretages et serviceeftersyn af den nuværende kulbrintebeskatning og Nordsøaftalen.

Udvalgets kommissorium
- Regeringen har besluttet at foretage et serviceeftersyn af vilkårene for indvindingen af olie og gas i Nordsøen. Herunder ønskes vilkårene belyst for koncessioner omfattet af Nordsøaftalen, eksisterende koncessioner, der ikke er omfattet af Nordsøaftalen, samt fremtidige koncessioner, skriver Skat i en pressemeddelelse.

Serviceeftersynet skal blandt andet ses i lyset af, at den nuværende kulbrintebeskatning og Nordsøaftalen snart har været gældende i 10 år og en forventet gennemførsel af 7. udbudsrunde i 2013.

Udgangspunktet for serviceeftersynet er, at der bør sikres en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig udnyttelse af olie- og gasressourcerne, og at staten skal have en rimelig andel af det samlede afkast.

Serviceeftersyn, økonomi & erfaringer fra udlandet
Udvalget skal på den beskrevne baggrund foretage et serviceeftersyn af de økonomiske rammevilkår ved olie- og gasproduktion i Danmark:

- Som led i eftersynet belyses blandt andet, hvilke konsekvenser vilkårene for kulbrinteindvinding har haft for statens indtægter i lyset af den faktiske olieprisudvikling m.v.

Udvalget skal herudover belyse erfaringerne med rammevilkår for kulbrinteproduktion i Holland, Storbritannien og Norge, mens det samtidig skal belyse om rammevilkårene for indvinding af olie og gas i Nordsøen sikrer samfundet en hensigtsmæssig udnyttelse af ressourcerne fra såvel nye som gamle felter. Herunder vurderes betydningen af beskatningsvilkårene i Nordsøaftalen og i de øvrige licenser i forhold til investeringer i efterforskning og ny teknologi m.v.

Anbefalinger & ændringer
Udvalget skal på baggrund af arbejdet komme med anbefalinger til, om og i givet fald hvilke ændringer af de generelle rammevilkår for kulbrinteindvinding, der vurderes hensigtsmæssige, herunder om der vurderes grundlag for en genforhandling af Nordsøaftalen.

Udvalget skal endvidere vurdere om de økonomiske rammer bør justeres forud for gennemførelsen af en 7. udbudsrunde, der forventes gennemført i 2013.

Det er en præmis for udvalgets arbejde og eventuelle anbefalinger, at regeringen står ved den indgåede aftale mellem staten og A.P. Møller. Eventuelle ændringer af vilkårene for Nordsøaftalen vil derfor ske inden for aftalens rammer eller ved en ny forhandlet løsning.

Udvalget skal have afsluttet sit arbejde senest i september 2012.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094