23948sdkhjf

Så bores der efter varmt vand i Viborg

Tidligt fredag morgen gik bore-arbejdet i gang på det geotermiske anlæg ved Viborg.
Præcis klokken 05.15 fredag 27. januar 2012 blev der sagt ”drill”, og det store borehoved skar sig de første centimeter ned i undergrunden ved landsbyen Kvols vest for Viborg.

Læs: Boretårnet rejser sig i Kvols

Masser af varmt vand
Det er kulminationen på flere års forarbejde – et arbejde, der forhåbentligt krones med held, når borehovedet om 35 døgn rammer en sandstensformation ca. 2.500 meter under jorden. Her ligger der ifølge alle beregninger masser af 78 grader varmt vand, der skal pumpes op og anvendes til fjernvarme for 15.000 forbrugere i Viborg, Løgstrup, Skals og Stoholm.

I alt skal der bores otte huller ned til formationen, der geologisk kaldes Gassum-formationen, og alle huller begynder med få meters mellemrum på borepladsen, men de spreder sig ud over et meget stort område, inden de er nået ned knap tre kilometers dybde.

Ved en geotermisk boring suger man det varme vand op fra det ene hul, sender det imellem en varmeveksler, hvor man køler vandet ned til cirka 17 grader. Derefter det bliver pumpet tilbage i undergrunden i en anden boring et stykke væk fra den første. Derefter siver vandet tilbage til den første boring i løbet af nogle år.

Med 99,5 procents sikkerhed
Denne første boring, der startede fredag morgen er en prøveboring, der skal fortælle eksperterne om der er vand nok nede i undergrunden til at det kan betale sig at hente det op.

- Vi er 99,5 procent sikre på, at der er tilstrækkelige mængder varmt vand i magasinet, og vi kan ikke komme længere, før vi før hentet vandet op og analyseret det, siger primus motor i geotermiprojektet, direktør Henry Juul Nielsen fra Viborg Fjernvarme.

Det var hans ide, at man for snart tre år siden begyndte forberedelserne til det store projekt.

- Det er jo utroligt spændende – nu er vi i gang for alvor, og det varer ikke længe, før vi har vished, siger den glade direktør, mens han småfrysende følger borebissernes forberedelser på borepladsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093