23948sdkhjf

Forskerpark får solcelleanlæg med solar tracking system

Syddanske Forskerparkers Odense-afdeling har i samarbejde med Tre-For installeret et solcelleanlæg med en samlet effekt på 10 kW og med solar tracking system.
Når virksomhederne i Syddanske Forskerparker i Odense fremover tænder for lyset på deres kontorer eller laboratorier, kan de gøre det med lidt bedre grøn samvittighed.

For medio februar fik parken installeret et solcelleanlæg som et synligt eksempel på et højteknologisk innovationsmiljø og ikke mindst en miljøbevidst holdning.

Og trods det overskyede vejr har solcelleanlægget allerede produceret omkring 800 kWh af sine årlige 13.500 kWh. Til sammenligning bruger et parcelhus gennemsnitligt 5-6.000 kWh pr. år.

Miljø og innovation hånd i hånd
Med de skærpede miljø- og energikrav til nyt byggeri i Danmark var det naturligt for Syddanske Forskerparker i Odense at vende blikket mod solenergi, da der skulle bygges nyt til Teknologisk Institut. Desuden går hensynet til miljøet fint hånd i hånd med ønsket om at gå forrest, når det kommer til innovation og udvikling af nye teknologier.

- Solcelleanlægget betyder, at vi kan gøre en stor forskel for miljøet. Vi maler så og sige Forskerparken grøn med vores egen hjemmeproducerede og naturvenlige energi. Samtidig oplever vi det også som helt naturligt at gå forrest i arbejdet med innovation og udvikling og herunder at bidrage til udbredelse af miljøbevidste energiformer. Det er selve hjertet i et innovationsmiljø som vores, udtaler Helle Thylkjær Henriksen, administrerende direktør i Syddanske Forskerparker.

Grøn elvolution med tracker
Det særlige ved Forskerparkens solcelleanlæg er, at det er udstyret med et såkaldt solar tracking system, der året rundt følger solens livsmønster horisontalt og vertikalt for hele tiden at finde den optimale vinkel i forhold til solen.

- I Tre-For har vi stort fokus på alternative og vedvarende energiformer. Vi er meget glade for, at Syddanske Forskerparker aktivt går ind i arbejdet med udviklingen af fremtidens energi med opsætning af deres anlæg. Man dristes til at sige, at der er tale om en lille grøn elvolution i Forskerparken, siger Frank Høeg, afdelingschef i Tre-For Entreprise A/S.

Tre-For Entreprise A/S har været med i hele processen omkring solcelleanlægget i Syddanske Forskerparker – fra rådgivning til projektering, indkøb og opsætning – og multienergiselskabet vil også fremadrettet servicere solcelleanlægget, der er monteret på et stativ bag ved bygningen, hvor Teknologisk Institut forsker i robotteknologi.

Det bliver muligt at monitorere el-produktionen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi. Udover Teknologisk Institut beskæftiger også Newtec Engineering A/S, EmaZys Technologies ApS og Eurisco ApS sig med innovation og udvikling af grøn teknologi i Syddanske Forskerparker.

Fakta om solcelleanlægget
Solcelleanlægget på 10,0 kW er opbygget af 40 stk. solcellemoduler Asola 250 Wp 156-60 monokrystalinske solcellemoduler, montagestel fra Easy Panel og 1 stk. Danfoss TripleLynx 10k+ 10 kW vekselretter. Solcellemodulerne er fra tyske Asola, der har været i branchen i mere end 20 år.

For Asola 250 Wp 156-60 solcellemoduler gælder følgende:
  • Ramme af eloxeret hulkammer alu profil
  • 4 mm splintfri antireflekterende sikkerhedsglas
  • Testet til en fysisk belastning på 5400 Pa
  • Junctionbox med bypass dioder udført i korrosionsfast metal med præmonterede 4 mm² forbindelseskabler med MC4 stik for en sikker forbindelse
  • Størrelse 1,66m x 0,99 m x 0,017m (1,64 m²/solcelle)
  • Solar Tracking System

Forskerparkens solcelleanlæg har en samlet effekt på 10 kW.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084