Solenergi koster staten dyrt
Danskernes begejstring for solenergi går ud over statskassen. Staten står således til at miste moms og afgifter for 3,7 millioner kroner med udgangen af 2012, hvis salget af solceller forsætter som ventet.
Sidst i 2011 var der opstillet 3.000 anlæg – et tal Energinet.dk forventer vil eksplodere til 25.000 inden årets udgang. Hvis det er tilfældet, vil staten samtidigt miste indtægter på moms og afgifter på omkring 3,7 mio. kroner. Det skriver epn.dk.
- Det er blevet alt for lukrativt for private at sætte solceller på taget. Der må trods alt være en grænse for, hvor gunstig en ordning kan være, når den bæres frem af finansiering over skattebilletten, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, til epn.dk.
Husejere med solcelleanlæg kan i dag modregne solstrøm 100 procent i elforbruget. Det sparer dem for de cirka 1,35 kr. per kilowatttime, som elkunder uden solceller skal betale i moms og afgifter til staten.
En typisk husstand med solceller på taget koster således staten 7.425 kr. årligt, hvilket vil betyde et tab i moms og afgifter på 148.500 kroner, hvis anlægget har en levetid på 20 år. Det skriver epn.dk.
Ordningen forsætter ikke evigt
I Dansk Solcelleforening kan formand Signe Antvorskov Krag ikke se noget forkert i, at en investering i et solcelleanlæg belønnes med billig strøm.
- Det er rigtigt, når det bliver gjort op på den måde. Jeg synes bare, at det er et meget fortegnet billede af virkeligheden, fordi det altid vil være sådan, at nogle folk har goder, som andre ikke har eller fravælger, siger Signe Antvorskov Krag til epn.dk.
Det ser dog ikke ud til, at de favorable vilkår vil forsætte langt ud i fremtiden.
- Det er ikke noget, der varer evigt. Men det er heller ikke lige om hjørnet, at vi fjerner muligheden, siger klima-, energi- og bygningsminister, Martin Lidegaard, til epn.dk.
- Man skal ikke være bange for, at vi laver noget med tilbagevirkende kraft. Køber man solceller under de vilkår, der gælder i øjeblikket, kan man sove helt trygt, tilføjer ministeren.