23948sdkhjf

Real-time vindscannere styrer fremtidens vindmøller

Pludselige vindstød og turbulens kan gøre livet surt for en vindmølle. En nyudviklet scanner varsler møller i real-time om vindforholdene og forlænger dermed deres levetid
Med indvielsen af Testcenter Østerild lørdag har Danmark fået faciliteter, hvor industrien og forskning kan teste fremtidens avancerede vindmølleteknologi.

- En af de store udfordringer er, at de mekaniske konstruktioner i møllerne overbelastes, hvis der pludselig kommer kraftige vindstød, fortæller senioringeniør Steen Andreasen fra IPU, som er specialiseret i avanceret produktudvikling og teknologisk innovation.

IPU er en rådgivende ingeniørvirksomhed, der har til formål at fremme forskning og gennemføre udviklingsprojekter med et teknisk videnskabeligt indhold med betydning for det danske samfund og det danske erhvervsliv.

Vindscannere er løsningen
Løsningen er ifølge ingeniøren at udvikle vindscannere, som hele tiden måler vindens hastighed og retning foran møllen, og løbende giver besked til møllerne om de aktuelle forhold. Derved bliver møllen advaret, så den kan nå at tilpasse vingernes vinkel til den aktuelle vindhastighed.

IPU er langt fremme inden for konstruktionsteknik og har bl.a. designet scannere med tilhørende mekanik til avancerede vindskannere, som DTU Vind har udviklet sammen med både det engelske firma Natural Power samt med det franske firma Leosphere. Ved hjælp af fjernmåling med lasere giver disse scannere en nøjagtig måling og kortlægning af vindens hastighed og hele vindfeltet i 3D.

Scannerne skal med tiden anvendes på Østerild. Teknologien er allerede kommercielt tilgængelig i en version, der anvendes i lufthavne for at øge flysikkerheden. Det avancerede vindmålesystem kortlægger vindforhold langs indflyvningen og over en hel lufthavn. Derved undgås hårde eller slingrende landinger.

Scannerne anvender laserlys, og princippet minder om målemetoden i politiets hastighedskontrol og stærekasser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104