23948sdkhjf

Dansk solcelleboom trues af straftold

Hvis en EU-undersøgelse af kinesiske solcelleproducenter viser, at de snyder med en kunstig lav markedspris, vil EU pålægge dem en straftold. Det kan bremse det danske solcelleboom.
Det skriver Ingeniøren.

Anklager fra den europæiske solcelleindustri mod de kinesiske producenter, som angiveligt sælger solceller til kunstigt lave priser ved hjælp af kinesisk statsstøtte, kan i sidste ende være med til at bremse danskernes iver for at investere i solceller.

EU er i øjeblikket ved at undersøge, om der er hold i anklagerne, og skulle det vise sig at være tilfældet vil unionen pålægge de kinesiske solceller en straftold. En sådan told vil få priserne på solceller til at stige, hvilket vil føre til en længere tilbagebetalingstid for husejerne og dermed gøre en solcelleinvestering mindre lukrativ.

Og ifølge forsker i Kinas sektor for vedvarende energi, Nis Høyrup Christensen, er det meget sandsynligt, at der er hold i anklagerne fra den europæiske solcelleindustri.

- De kinesiske producenter kan modtage politisk farvede lån. Derfor kan de blive ved med at tonse priserne ned, uden at bankerne lader dem gå konkurs. Det er jo et problem for de vestlige producenter, som ikke konkurrerer på de vilkår, siger Nis Høyrup Christensen til Ingeniøren og påpeger, at det ikke nødvendigvis er i ond mening, men at Kina bare støtter en grøn dagsorden på en anden måde, end de vestlige lande gør.

Ifølge Ingeniøren producerer Kina 65 procent af verdens solceller, og EU aftager 80 procent af Kinas eksport. Dermed har de kinesiske solcelleproducenter altså en betydelig indflydelse på markedsprisen i EU.

EU kan tidligst lægge en midlertidig straftold på de kinesiske solceller 6. juli 2013, og en endelig afgørelse vil senest være truffet 6. januar 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.862