23948sdkhjf
Del siden
Annonce

ABB og DTU samarbejder om udviklingen af fremtidens elforsyning

DTU´s forskningsenhed under PowerLabDK har valgt det intelligente Network Manager system fra ABB til at overvåge både laboratorieforsøg på DTU og fuldskala eksperimenter i det Bornholmske elnet.

DTU´s forskningsenhed under PowerLabDK har valgt det intelligente Network Manager system fra ABB til at overvåge både laboratorieforsøg på DTU og fuldskala eksperimenter i det Bornholmske elnet. Systemet skal bl.a. bruges til at beregne fordelingen af strøm fra fremtidens mange små producenter af vedvarende energi.


I fremtiden vil vores energiforsyning i højere grad end i dag være fordelt på mange små producenter af vedvarende energi. Det stiller høje krav til de systemer, der skal håndtere strømmen og distribuere den videre til forbrugerne i de rigtige mængder og på de rigtige tidspunkter.
På PowerLabDK under DTU forsker man i den slags transmissions- og distributionssystemer, der er en forudsætning for fossilfri energiforsyning. Og til at overvåge både laboratorium og elnet har PowerLabDK valgt at bruge ABB’s Network Manager.

Ifølge Per Rømer Kofod, som er segmentchef for smart grids i ABB i Danmark, giver PowerLabDK’s brug af Network Manager de bedste muligheder for fremtidssikring:

”Vi er meget begejstrede for, at DTU’s PowerLabDK har valgt vores system til deres fremtidige forskning. Det er et fleksibelt scada-system med mange nye funktioner til fremtidens smart grid. Det gælder fx kommunikation imellem produktion og forbrug, der bliver altafgørende i fremtidens intelligente elnet”.

Landkort illustrerer el-forbruget med farver
Systemet fra ABB samler al information fra de mange kommunikationsenheder på et landkort, der med forskellige farver illustrerer, i hvilke områder der er aktivitet. Det giver operatøren mulighed for at se, når energiforbruget flytter sig og beregne, hvor der eksempelvis er ved at opstå mangel på el.

På Bornholm, der har verdens højeste andel af vindenergi, bruger man allerede Network Manager systemet. Det betyder, at PowerLabDK kan trække data i realtid direkte fra overvågningssystemet på Østkraft på Bornholm og bruge dem som udgangspunkt for sine testberegninger.
Danmark kan blive frontløber

DTU’s PowerLabDK handler ikke kun om forskning, men er også et undervisningslaboratorium, hvor ingeniørstuderende bliver undervist i fremtidens bæredygtige elforsyning. Jacob Østergaard, der er professor og leder af Center for Elteknologi på DTU, understreger, at det er et væsentligt skridt på vejen imod en dansk førertrøje inden for bæredygtig elforsyning:

”I PowerLabDK kan vi bruge systemet til både forskning og undervisning. Systemet vil blive koblet sammen med blandt andet en realtids digital simulator. Det betyder, at man kan øve sig og lave fejl, uden at det får konsekvenser i et rigtigt elnet og samtidig udnytte de oplysninger og data, der er i systemet. De nye faciliteter vil være med til at tiltrække de klogeste hoveder fra ind- og udland og sikre Danmark en position som forgangsland og samlingspunkt for Smart Grid udviklingen i Europa”.




Fakta om PowerLabDK:
PowerLabDK er navnet på en forskningsplatform for el og energi. Formålet med PowerLabDK er at udvikle fremtidens intelligente elsystem. Et system, der skal kunne håndtere en massiv udbygning af vedvarende energikilder og den langsigtede vision om et fossil-frit samfund. Den spænder fra fleksible laboratorier til grundforskning, store eksperimentelle faciliteter og et komplet fuldskala power distributionssystem, som vil blive en datakilde og platform for fuldskalaforsøg. PowerLabDK ledes af et konsortium bestående af Center for Elteknologi på DTU Elektro, Risø DTU, Ingeniørhøjskolen i København og Østkraft. Desuden samarbejder konsortiet med forskellige virksomheder, herunder ABB.


ABB (www.abb.com) er førende inden for kraft- og automationsteknologier, der forbedrer forsynings- og industrivirksomheders ydeevne med mindst mulig påvirkning af miljøet. ABB-koncernen opererer i omkring 100 lande og beskæftiger ca. 124.000 medarbejdere. I ABB i Danmark er vi ca. 600 medarbejdere.
For yderligere information kontakt venligst:



ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.031