23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Risikominimering i forbindelse med palleteringsmaskiner

Risici i forbindelse med palleteringsanordninger og de særlige forhold ved vurdering af disse maskiner.

Paletteringsmaskiner er ofte integreret i produktionsprocessen og koblet til et automatisk transportsystem, transportbånd eller andre maskiner som f.eks. stretch-omviklere. Derfor er de ikke altid udstyret med sikkerheds- eller beskyttelsesanordninger. Man sætter dog sin lid til, at den integrationsansvarlige træffer foranstaltninger til reduktion af risici ved slutmontagen. Her anvendes ofte en indhegning for at sikre palleteringsmaskinen med en sikkerhedsteknisk integreret dør som adgangssted. I mange tilfælde finder man dog alvorlige brister. Det gælder f.eks.:

Palleudgang

1. Palleudgangen er ikke sikret. Nogle gange anvendes der enkle, informative foranstaltninger (afspærringer, skilte) til at advare personer mod at betræde anlægget eller til at afbryde energiforsyningen, før anlægget betrædes (slukke anlægget). Disse såkaldte "administrative foranstaltninger" er desværre ofte ineffektive forsøg på at reducere risici. Derfor giver det mere mening at anvende beskyttelsesforanstaltninger såsom elektrosensitive anordninger (f.eks. lystæpper).

Der mangler tilbageholdelsesanordninger

2. Hvis maskinoperatøren eller vedligeholdelsespersonalet bevæger sig ind i palleteringsmaskinens ind- eller udløbsområde, er han ikke automatisk beskyttet mod de for- og efterkoblede maskiner ved hjælp af sikkerhedsfunktioner (lysgitre,...). I et sådant tilfælde mangler f.eks. tilbageholdelsesanordninger, der forhindrer, at et hævet pallebord styrter ned som følge af en defekt eller et kædesvigt. Der bør være implementeret tilbageholdelsesanordninger på mekaniske palleteringsmaskiner (iht. EN 415-4). På et palleløftebord, der drives via en enkeltvirkende hydraulikcylinder, kan der anbringes en (normalt lukket) kontraventil direkte på foden af cylinderen. Denne fungerer som nedstyrtningssikring ved åbning af en beskyttelsesdør eller betjening af nødstopknappen.

Genstartspærre/mærkning

3. Der findes ingen spærreanordning til vedligeholdelsesaktiviteter under pallebordet (f.eks. på hydraulikkredsløbet eller en tilbageholdelsesmekanisme), der forhindrer, at pallebordet falder ned. Der bør anvendes en ekstra mekanisk holdeanordning (f.eks. mekaniske bolte eller indstiksanordninger) i støttepositionen ved større vedligeholdelsesarbejder (som del af en faglig korrekt fremgangsmåde til sikkerhedsrelevant spærring/låsning).

Palleteringsmaskiner rummer store risici

Som følge af, at det er nødvendigt at betræde palleteringsmaskinen, og at der evt. findes en eller flere af de ovennævnte sikkerhedsbrister, er der risiko for, at der kan opstå meget alvorlige ulykker. Utilstrækkeligt sikrede palleteringsmaskiner bør være en af de højst prioriterede emner i forbindelse med dine risiko- og anlægsvurderinger! Farlige bevægelser skal forhindres, og der skal sikres en påpasselig omgang med akkumulerede energier ved hjælp af brugertilpassede løsninger.

Lær ikke maskinsikkerhed at kende ved et tilfælde!

Pilz er med sit internationale netværk af eksperter i maskinsikkerhed ved din side som din partner. Kontakt os. Pilz står til rådighed ved rådgivning, konstruktion, implementering og validering af dine maskiner og anlæg.

Yderligere oplysninger:

Pilz-serviceydelser til automation, anlægs- og maskinsikkerhed »


Følg Pilz på Twitter, Facebook og YouTube !

Twitter: http://twitter.com/pilzdk
YouTube: http://www.youtube.com/pilzdk
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Pilz-DK/342707639425

www.pilz.dk

Pilz Skandinavien K/S
Ellegårdvej 25D
6400 Sønderborg
Sønderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK19704483

Kontaktperson

Mike Milther Uppdal
Marketingkoordinator
+45 74436332 m.uppdal@pilz.dk

Send til en kollega

0.047