23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nyt tørreapparat øger driftsikkerheden

Kom forbi ABB's stand C3106 på EL & TEKNIK og hør om hvordan nyt tørreapparat øger driftsikkerheden

Fugt er fjende nr. 1 for transformatorer, men med udviklingen af et nyt tørreapparat har ABB skabt en lille revolution, der øger driftsikkerheden betydeligt.
På alle transformatorer med en oliekonservator sidder et tørreapparat, der fjerner fugt fra den luft, transformatorens oliekonservator trækker ind. Til at tørre luften bruges silicagel-salt – du kender det fra de små poser, der ligger i kassen, når du køber nye sko. Men når saltet i tørre apparatet ikke kan optage mere, er der fare for, at oliekondensatoren får fugt. Og det forkorter dens levetid, da øget fugtindhold nedbryder en transformators isolationsmaterialer. Det problem har ABB fundet en løsning på.

Vedligeholdelsesfrit system

Med udviklingen af et ny serie af tørreapparater kaldet SDB (Self Dehydrating Breathers) har ABB skabt et langt mere driftsikkert alternativ til det traditionelle tørreapparat, hvor saltet udskiftes manuelt. Det nye vedligeholdelsesfrie tørreapparat har nemlig et to-tanks-system med silicagel-salt, der garanterer, at der ikke kan komme fugt ind i transformatoren.

Når silicagel-saltet i hovedtanken er fyldt med fugt, skifter SDB-tørreapparatet til reservetanken, og der starter en regenereringsproces i hovedtanken, hvor saltet bliver opvarmet og tørret, så det er klar til at blive brugt igen. Derefter tørres saltet i reservetanken, og processen er klar til at gentages. Derved er der ingen mulighed for fugtoptag i regenereringsfasen.

Fugtmængden måles automatisk af en vægtsensor, som vejer saltet – en enkel og smart løsning, der via kontinuerlig overvågning er garanti for, at der ikke kan komme fugt ind.

Med et konventionel tørreapparat bliver saltet skiftet manuelt cirka to gange om året, når det ikke kan optage mere fugt – og det er her, der er fare for, at transformatoren får fugt. Saltets tilstand bliver normalt kun overvåget ved fire årlige, manuelle serviceintervaller, så der er risiko for, at saltet herimellem kan blive fyldt op med fugt. Eksempelvis hvis transformatoren har kørt på fuld belastning i en periode.

Digital overvågning
Det nye vedligeholdelsesfrie SBD-tørreapparat kan overvåges. Tørreapparatet sender data direkte ind i kontrolrummet via et digitalt signal, så det er nemt at overvåge, om det fungerer optimalt. Ydermere giver denne overvågning også en meget bedre fornemmelse af selve transformatorens tilstand, da den direkte påvirker tørreapparatets drift.

Det er ikke bare driftsikkerheden, der optimeres med det nye SDB-tørreapparat fra ABB. Økonomisk, miljømæssigt og pladsmæssigt er der også fordele at hente.

Silicagel-salt koster penge at anskaffe. Det koster en mandetime at udskifte, og da saltet ikke er miljøvenligt, koster det også penge at komme af med igen. Derudover leveres silicagel-salt i 50 kilos sække, som er besværlige at håndtere og fylder på lageret. Og så optager de faktisk fugt, mens de ligger der.

Beregninger viser, at investeringen ved at skifte til den nye vedligeholdelsesfri variant typisk vil være tjent hjem på seks år. Men fordelene ved den øgede driftsikkerhed starter fra dag ét.

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716

Send til en kollega

0.047