23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Vakuum på tværs af universet

Snolab et canadisk selskab bruger specielt vakuumpumpeudstyr, til hjælp med forskningen af universets begyndelse og sammensætning.

 

På SNOLAB astropartikelfysiks laboratoriet i Canada, er to tørtløbende skruevakuumpumper fra Busch, monteret i SNO+ detektorens rensningsanlæg. Anlægget er et underjordisk, internationalt forskningslaboratorium, som ligger to kilometer under jordens overflade i Vale Creighton Mine i nærheden af Sudbury i Ontario. 

SNO+ forsøget er en stor neutrinodetektor bygget af et internationalt samarbejde ledet af Canadas Queen's University. SNO+ er designet til at registrere neutrinoer, som er sub-atomare partikler, der ikke har nogen elektrisk ladning, og derfor kan passere gennem normalt stof. Forsøget vil måle neutrinoer produceret af solens kerne, samt se nærmere på en uopdaget nuklear proces kaldet neutrinoløs dobbelt betahenfald.

SNO+ detektoren er en akrylisk sfære med en diameter på 12 meter, som er fyldt med 800 tons væskescintillator kaldet lineær alkyl-benzen (LAB), og denne væske udsender UV-lys i respons til ioniserende stråling. Scintillatoren indeholder opløst PPO, et farvemarkørpulver, som lyser selvlysende blåt i UV-lys, således at lysglimt fra registrerede neutrinoer kan måles med en meget følsom opstilling af 9500 fotomultiplikatorrør, der omgiver karret. I denne højteknologiske, videnskabelige anvendelse er vakuum en afgørende del af oprensningsprocessen, der fjerner spor af tungmetalurenheder fra scintillatoren.

I den ene del anvendes COBRA vakuumpumper til at styre flertrinsdestillation med ultrahøj renhed ved 20 mbar og 238 °C. Den anden proces er at kombinere damp- og nitrogen-stripning af LAB'en under vakuum ved 200 mbar og 100 °C for at fjerne radon, krypton, argon og oxygen, samt for at kontrollere scintillatorens fugtighedsniveau. Efter-kondensatorerne er installeret ved udløbet på COBRA vakuumpumpen og køler udstødningsgasserne, hvilket lader procesdampe, der tidligere har passeret gennem vakuumpumpen, "kondensere" tilbage til væske til sikker genindvinding. Bundkarret bruges til at indsamle den kondenserede væske og giver kontinuerlig dekantering af opløsningsmiddel- og spildevandsstrømme.

Teamet fra Busch Canada, baseret i Mississauga i Ontario, samarbejdede med Busch USA, som designede det oprindelige system, på dette projekt om at levere og opstille vakuumudstyr til denne usædvanlige og præstigefyldte anvendelse. SNOLAB-anlægget ligger på den nordlige kyst af Lake Huron, cirka 400 kilometer nordvest for Toronto, og er en udvidelse af de eksisterende faciliteter bygget til Sudbury Neutrino Observatory (SNO) solar neutrino forsøget. Projektet blev foreslået af et samarbejde mellem Carleton University, Laurentian University, Queen's University, University of British Columbia, University of Guelph og Université de Montreal. Inklusive de eksisterende SNO-faciliteter har SNOLAB 5.000 m2 ren plads under jorden til forsøg og deres understøttende infrastruktur. På overfalden ligger der en 3.100 m2 stor bygning konstrueret på stedet hvor Creighton-minen lå, der fungerer som support for de underjordiske forsøg. På det nærliggende Laurentian University er der et anlæg til radioisotopmålinger og vandanalyse. Udgravningen til udvidelsen af det underjordiske laboratorium startede i 2004, og SNOLAB fejrede den officielle åbning af laboratoriet i maj 2012.

For at finde flere historier om anvendelser af vakuum tryk her
Læs mere på Busch Vakuumteknik

Busch Vakuumteknik A/S
Parallelvej 11
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK77282912

Kontaktperson

RA
Ralf Andersen
Teamleder Intern salg & Marketing
Ralf.andersen@busch.dk

Send til en kollega

0.046