23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Pneumatisk transport hos Marcipan producent

Marcipan producenten Georg Lemke har siden 2006 omlagt næsten hele sin transport af produkter til pneumatisk transport. I dag anvendes Mink vakuumpumper fra Busch som eneste vakuumforsyning.

Den traditionelle Berlin-baserede virksomhed, Georg Lemke GmbH & Co. KG, har fremstillet marcipan siden 1902. Fra det mest beskedne udgangspunkt har denne familievirksomhed siden udviklet sig til en topmoderne virksomhed, som anvender den nyeste teknologi til at fremstille marcipan som det primære produkt til konfektureindustrien. I dene udviklingsproces har virksomhedens egen teknologiafdeling udviklet og indført flere produktionssystemer.

Med 130 ansatte producerer Lemke over 10.000 tons marcipan-, persipan-, nougat- og hasselnødde- og mandelprodukter årligt (Fig. 1). Kunderne er virksomheder inden for konfektindustrien, som derefter behandler disse produkter yderligere. Eksportandelen er 30 %, hvor størstedelen eksporteres til Skandinavien, Polen og Ukraine. Tidligere blev mandler transporteret til de enkelte maskiner via pneumatisk transport og transportbånd. Ulempen ved pneumatisk transport var, at foderautomaterne skulle være knyttet til siloerne til at forhindre, at rør og/eller siloer blev blokeret. Men foderautomaterne forårsagede et højt niveau af mandelknusning. Hertil kom, at hastigheden var for høj i transporten, så flere mandler blev knust i rørets hjørner. Fra et økonomisk synspunkt var behovet for energikravene til at skabe den nødvendige trykluft for stor.

Vedligeholdelse af de mekaniske transportbånd var kompliceret, og de dannede ikke et lukket system. Som følge heraf kom de pågældende produkter i kontakt med den omgivende luft, hvilket ikke var ideelt, når det drejede sig om hygiejne. Teknikerne i planlægningsafdelingen hos Lemke overvejde derfor, hvordan produkterne kunne transporteres mere effektivt og i et lukket system. Det første pneumatiske transportsystem blev planlagt og taget i brug i 2006. En Mink® klovakuumpumpe fra Busch blev installeret for at generere det nødvendige vakuum. De første indtryk var særdeles positive. Takket være vakuumtransporten af mandler, forårsager transporten betydeligt mindre materialeslitage. Alligevel kan mere end dobbelt så meget materiale transporteres med en vakuumpumpe end tidligere. Foderautomaterne på siloerne og beholderene er ikke længere nødvendige. Så virksomheden har installeret et transportsystem, der transporterer mandlerne hygiejnisk i et lukket system og reducerer mandelbeskadigelse. Som følge heraf har det været muligt at reducere driftsomkostningerne betydeligt, eftersom der ikke længere er behov for at generere trykluft til transporten, og energibehovet for foderautomaterne er udeladt.
Desuden giver Mink® vakuumpumper en meget høj effektivitet takket være deres kontaktfrie kompression, hvilket afspejler sig i det lave strømforbrug i forhold til andre vakuumpumper.

Efter disse indledende erfaringer er stort set alle fremføringssystemer hos Lemke blevet konverteret til vakuumtransport. Der er nu 12 Mink® vakuumpumper i brug på forskellige fremføringssystemer. Lemke arbejder med 3 holds skift, som arbejder døgnet rundt. De sørger for, at de enkelte systemer er i brug i gennemsnit 80 % af tiden. Når et transportørsystem slukkes, forbliver materialet i rørene takket være transportenfromen. Det har den fordel, at materialet omgående kan stilles til rådighed igen, når systemet startes op igen.

For Sven Hell, administrerende direktør hos Lemke, er det vigtigt, at kun identiske vakuumpumper bruges i hans forretning, og at de hurtigt kan udskiftes i tilfælde af nedbrud. En anden vigtig faktor for hr. Hell er den hurtige service fra Busch, der driver sit eget serviceværksted i Berlin. For Marco Feuer, projektleder hos Lemke, som er ansvarlig for transportsystemet, er pålideligheden af Mink® vakuumpumper det vigtigste aspekt. Siden de første pumper blev taget i brug i 2006, har der ikke været en eneste fejl. Samt at disse vakuumpumper stort set er vedligeholdelsesfri. Det var ikke før 2010, efter fire års driftstid med treholdsskift, at der blev udført vedligeholdelse på vakuumpumperne for første gang. Et filter er monteret direkte over hver Mink® vakuumpumpe for at beskytte pumperne mod indtagelse af faststof. Dette filter skal udskiftes en gang om året.

Det lave vedligeholdelsesbehov og den økonomisk drift af en Mink® vakuumpumpe er knyttet til dens design. Mink® klovakuumpumper komprimerer indsugningsluften gennem to rotorer med en klo profil (Fig. 2) Roterer i modsatte retninger. Klo profilerne er formet så de indtager, komprimerer og derefter udstøder luften igen med en enkelt rotation.
I den proces kommer kløerne ikke i berøring med hinanden eller med cylinderen, hvori de roterer. Der er derfor ingen friktion og dermed ingen slitage i pumpens indre dele. Desuden kan brugeren dispensere driftsvæsker som f. eks. olie til smøring og afkøling. Klo’erne synkroniseres af et oliesmurt gear, som er adskilt fra kompressionskammeret. Gearolien skal skiftes for hver 20.000 driftstime, hvilket svarer til et olieskiftsinterval på fire til fem år ud fra driftsforholdene hos Lemke.

Find flere informationer omkring Georg Lemke produkter her
Se hele serien af Mink vakuumpumper her

Busch Vakuumteknik A/S
Parallelvej 11
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK77282912

Kontaktperson

RA
Ralf Andersen
Teamleder Intern salg & Marketing
Ralf.andersen@busch.dk

Send til en kollega

0.047