23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Moderne KNX-løsning på plejehjem

På det nyopførte plejehjem Akaciegården er der fuld styring af alle tekniske løsninger ved hjælp af KNX fra ABB.

På Frederiksberg i København ligger plejehjemmet Akaciegården, hvor et helt nyt byggeri i fem etager har erstattet de tidligere bygninger. I stedet for at renovere det gamle plejehjem blev beboerne nemlig genhuset, mens der blev opført et moderne plejeboligbyggeri på adressen.

I den trekløverformede bygning ligger 95 plejeboliger omkring fællesarealer med både cafe, frisør, fysioterapi, træningscenter og andre tilbud, der både kan benyttes af beboerne og er åbent for det omgivende samfund.

Alle tekniske løsninger på stedet er samlet i ét system med KNX fra ABB, så de kan styres centralt fra servicelederens kontor. På fællesarealerne indgår lys, varme, ventilation, vinduer og udvendig solafskærmning således i en CTS-løsning, hvor al information samles via KNX’en.

- Vi valgte KNX, fordi det var bedre at lave en decentral løsning i stedet for en ren CTS-løsning, hvor vi skulle have en masse rumbokse. I stedet har vi kun tre undercentraler. Desuden vil vi helst sælge åbne systemer, fordi det er en fordel for kunderne, og her har vi rigtig gode erfaringer med at installere og programmere KNX, fortæller projektleder Leon Frøslev fra Fugmann.

I selve plejeboligerne bliver solafskærmning og vinduer styret automatisk for at regulere temperaturen.

Nem overvågning og fejlfinding
Ved hjælp af KNX-installationen er det muligt for servicelederen at styre og overvåge alle installationerne fra sit kontor på Akaciegården. KNX-installationen gør det også muligt for ham at aflæse elmålere og vandmålere hos de butikker, der har lejet sig ind i bygningen, uden at han skal bevæge sig ud til de enkelte målere. Alle informationerne tilgås i systemet. Det er en stor forbedring i forhold til tidligere.

- Vi havde ingen former for styring i den gamle bygning. Nu er det meget nemt at fejlfinde, hvis der for eksempel er en beboer, som henvender sig, fordi varmen ikke virker. Her har Fugmann været rigtig gode til at sætte mig ind i KNX-systemet, fortæller serviceleder Mumi Azibou fra Akaciegården.

Hos Fugmann har tekniker Nicklas Mogensen arbejdet på byggeriet i lidt over et år, hvor han startede som lærling og blev udlært undervejs. Her var han med til at trække de første kabler og har efterfølgende været involveret i både montering og KNX-programmering.

- Det er nemmere at lave KNX-programmeringen, når du har trukket kablerne og lavet monteringen, fortæller Nicklas Mogensen.

Om Fugmann
Fugmann er en elinstallationsvirksomhed fra Valby med omkring 130 medarbejdere. Fugmann har blandt andet speciale i intelligente bygningsinstallationer og er certificeret KNX-partner.

 

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716

Send til en kollega

0.047