23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Influenza? Dit indeklima kan være forklaringen

Vinteren sætter helbredet på prøve på plejehjem, klinikker og kontorer landet over. Den kolde vinterluft kombineret med varmeanlæg er opskriften på øget smittespredning med luftbårne vira. Se her hvad du kan gøre.

Vores immunforsvar og slimhinder svækkes

Når luften er for tør, påvirkes vores slimhinder øjeblikkeligt. Tør luft er skadeligt for menneskets immunforsvar, og derfor ser vi blandt andet den årlige bølge af forkølelse og influenzavirus. Symptomerne på for tør luft er mange og kan omfatte sviende øjne, hovedpine, hoste, udtørret hud og smitte med luftbårne vira.

Uden styring af luftfugtigheden sker der helt naturligt det, at luften er for tør i halvdelen af årets timer på den nordlige halvkugle. Rent fysisk sker der det, at partikler i tør luft har meget lettere ved at hvirvle rundt og havne i luftvejene, hvorimod et godt indeklima sikrer, at der er tilstrækkeligt med vand i luften til at binde partiklerne, gøre dem tungere og lade dem lande hurtigere på vandrette flader. Dermed mindskes risikoen for smitte væsentligt. Nærmere bestemt reduceres viras overlevelsesevne med 80 %, når der er styr på luftfugtigheden. 

Du kan få hele forklaringen i artiklen om luftfugtighed om vinteren

Hvad kan jeg selv gøre for at sikre indeklimaet mod tør luft?

I dag kan du trygt måle luftfugtigheden med et hygrometer. Ligger luftfugtigheden mellem 45-55 % er den som den skal være, men er den lavere, er luften for tør. Det er desværre ikke usædvanligt at indeluften kan komme under 20 % om vinteren uden indgriben. 

Det er en gammel skrøne, at det hjælper at åbne vinduerne og lufte ud, da kold luft indeholder meget lidt fugt. Når luften trænger ind i bygningen og opvarmes, bliver dens relative fugtighed meget lav. Desværre er det heller ikke tilstrækkeligt at forsyne rummet med grønne planter eller en dekorativ vandvæg. En lille befugter fra et byggemarked vil ligeledes have yderst begrænset effekt. Vælger du alligevel denne løsning, så vær opmærksom på om den er hygiejnegodkendt, så den ikke udgør en sundhedsrisiko. 

Et tørt indeklima kan afhjælpes ved opsætning af en hygiejnesikret luftbefugter. Vores indeklimakonsulent og sygeplejerske besøger dagligt kontorer og klinikker, og giver en vurdering af om luftfugtigheden er for lav, samt hvilken befugtningsløsning der vil passe til jeres behov.

 

Condair A/S
Parallelvej 2
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK15200537

Send til en kollega

0.047