23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Testfaciliteter er nødvendige i den grønne omstilling

150 danske frontløbervirksomheder har deltaget i undersøgelse, der viser, at adgang til eksterne testfaciliteter er et nødvendigt element i den grønne omstilling.

Vejen til Danmark som en grøn supermagt kræver store omstillinger af virksomheder og samfund. Her er det helt afgørende, at vi sikrer gode muligheder for, at virksomheder kan udvikle grønne løsninger og teste dem, inden de rulles ud i hele samfundet og bliver til ny eksport.

Der viser en analyse som Teknologisk Institut har gennemført for GTS-foreningen.

Undersøgelsen er gennemført blandt 150 avancerede og teknologibaserede virksomheder fra landbrugs-, byggeri og energisektoren. Den viser et stort behov for at kunne tilgå ekstern kapacitet i arbejdet med grøn innovation. Det hænger sammen med, at teknologisk innovation bliver stadig mere kompleks. Derfor kan hverken små eller store virksomheder på egen hånd opbygge alle nødvendige faciliteter og specialistkompetencer.

Tre gennemgående tendenser

  • Adgang til test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter er afgørende for grøn omstilling. Mere end halvdelen af de 150 adspurgte virksomheder svarer, at adgang til eksterne testfaciliteter er helt afgørende for deres evne til at komme i mål med nye grønne produkter og processer.
  • Fra test af enkeltkomponenter til test i systemer, fuldskala og naturlige miljøer. Mere end halvdelen af virksomhederne i undersøgelsen har et stigende behov for at kunne teste i stor skala og i naturlige miljøer, hvor komponenter kan testes i systemer i samspil med andre produkter.
  • Behov for mange-til-mange platforme. 2 ud af 3 svarer, at deres udviklingsprojekter i stigende grad kræver adgang til en bred palet af både faciliteter, specialistkompetencer og samarbejdspartnere.

”Den nye analyse understreger nødvendigheden af at sikre dansk erhvervsliv adgang til faciliteter og udviklingsmiljøer, hvor de nye grønne løsninger kan testes på kryds og tværs. Nogle af faciliteterne er allerede opbygget hos bl.a. GTS-institutterne, og her handler det om at sætte dem yderligere i spil. Men på andre områder er der brug for at investere i nye faciliteter inden for de danske styrkepositioner”, siger Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen.

GTS anbefaler nye investeringer

I forlængelse af undersøgelsen har GTS-foreningen tre anbefalinger til, hvordan vi i Danmark sikrer, at virksomheder har adgang til de nødvendige eksterne kompetencer.

  1. At der oprettes en pulje på finansloven til etablering af test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter til den grønne omstilling.
  2. At test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter indgår som et centralt element i de kommende klimahandlingsplaner og sektorstrategier.
  3. At danske virksomheder sikres adgang til udenlandske faciliteter på områder, hvor Danmark ikke har kritisk masse til at opbygge state-of-the art testfaciliteter.

Læs mere og hent analyserne her

GTS-institutternes testfaciliteter

Hvis du gerne vil have et overblik over en del af de test- og udviklingsfaciliteter, som GTS-institutterne har opbygget og stiller til rådighed for dansk erhvervsliv på kommercielle vilkår, så besøg hjemmesiden teknologiskinfrastruktur.dk

 

 

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915

Kontaktperson

DC
Dorthe Christiansen
Informationschef
+45 45162624 info@gts-net.dk

Send til en kollega

0.048