3 måder at opbevare data fra intelligente bygninger
Med Internet of Things (IoT) træder vi ind i en ny æra for intelligente bygninger – og du kan skabe størst værdi for din bygning ved at finde balancen mellem hvilken data, der skal være tæt på dig, og hvad der skal være i skyen.
Potentialet med IoT i intelligente bygninger er enormt og det er med god grund.
I det private hjem findes der mange produkter og apparater som er tilkoblede. Det er af den simple grund, at det dækker et stort servicebehov for mange i hverdagen, hvor det for eksempel bruges til energiovervågning. Det er alt fra intelligente pærer, fjernstyring af temperatur til hvornår din kaffemaskine har brug for rensning.
Stor værdi i data fra intelligente bygninger
Udover serviceperspektivet viser flere rapporter[1], at der kan indfries værdi for milliarder i energioptimering, når vores verden bliver yderlig forbundet via internettet og alt omkring os bliver intelligent gennem indsigt i anvendelse og kortlægning af vores forbrug via energiovervågning.
Dette gælder også bygninger, hvor IoT i samspil med systemer til styring af bygninger (BMS-systemer) vil gøre vores bygninger endnu mere forbundene og intelligente. Resultatet på disse intelligente bygninger vil være større energioptimering med konstant effektiviseret energiforbrug og indeklima til gavn for både bundlinje, bygningsansvarlige og brugere.
Klik her for at downloade rapport om intellligente bygninger.
Dog er der nogle elementer, du skal overveje, når du investerer i IoT. Et afgørende spørgsmål, du skal stille dig selv er: Hvor skal vi opbevare vores data fra disse intelligente bygninger, der stammer fra IoT-sensorer, BMS-systemer mv.?
Opbevaring af data fra intelligente bygninger
Der er forskellige måder, du kan opbevare dine data på:
- Edgeløsning
- Cloudløsning
- Hybrid IoT-løsninger
Din løsning skal afhænge af hvor hurtigt og nemt, du ønsker at tilgå dine data og hvordan du ønsker, at de forskellige komponenter skal kommunikere med hinanden. Hver løsning uddybes herunder.
Edge løsning:
Har du behov for en hurtig responstid og nemt at kunne processere data samt mulighed for offline adgang, bør du opbevare det lokalt – i Edge.
Her kan du f.eks. opbevare alt den data, der er af sensitiv karakter. Omkring Edge skal det siges, at det kræver en større indledende investering i hardware, derfor kan man med fordel overveje hvilken og hvor meget data, der bør opbevares lokalt i Edge.
Cloud løsning:
Har du derimod et behov for at kunne tilgå data, når som helst og hvor som helst eksempelvis fra browser eller app, samt forventningen om, at dine datamængder vokser, så passer opbevaring i skyen bedst til dig – i Cloud.
Det er kosteffektivitet at opbevare data i skyen, når der skal skaleres op i kapacitet, derudover kræver det også mindre investering i hardware. Hvis du vælger at opbevare data i Cloud, bør du være opmærksom på Cyber Security i udbyderens løsning, derudover kan dine IoT-enheder i og uden for bygningen også være en mulighed for fjendtlige angreb. Overvej altid din arkitekturs svagheder og garder dig imod dem.
Hybrid løsning:
En IoT Hybrid løsning kan f.eks. bruges i bygninger til forebyggende vedligehold. Her giver det mening at opbevare alle dine data som er tidskritiske og sensitive tæt på dig (i Edge) og opbevare større mængder af historiske data i Cloud.
Hybrid IoT er, som navnet indikerer, et mix mellem Edge og Cloud.
Aktuelle data om f.eks. indeklima kan lagres i Edge, så brugere kan reagere hurtigt og lokalt. Derefter kan data opbevares i Cloud som historisk data, der kan anvendes i dashboards til kortlægning af trends og input til strategier for fremtidig bygningsstyring.
Der er ingen tvivl om, at vi også i de kommende år vil opleve enorm vækst i anvendelsen af IoT i intelligente bygninger og dermed øgede datamængder i bygningers BMS-systemer og her er det afgørende, at du vælger den rigtige løsning til opbevaring af data. Denne løsning kunne meget vel være en hybrid-model.