23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fusion og opkøb kan styrke forsyningskæderne i fødevarebranchen

Inden for fødevarebranchen kan en effektiv og fleksibel forsyningskæde (supply chain) være afgørende for virksomhedens resultat og konkurrencedygtighed. Optimering af forsyningskæden kan blandt andet ske gennem fusioner og opkøb, som samtidig vil give virksomhedsejere mulighed for at realisere alle eller en del af aktierne i virksomheden.

En blokeret sejlkanal. En pandemi. Skærpede lovkrav. Økonomisk ustabilitet. Politisk uro, strejke og krig. Som virksomhedsejere såvel som forbrugere mærker vi, hvordan vores globaliserede verden ikke bare giver os adgang til stadigt flere produkter og ydelser med indtil flere ophavslande bag sig, men i stigende grad også, hvordan vores verden – eller virksomhed – på det nærmeste kan gå i stå på grund af en enkelt forstyrrelse i forsyningskæden. I dette blogindlæg ser vi nærmere på supply chain-udfordringerne i fødevarebranchen generelt, og hvorfor du som ejerleder netop nu bør overveje opkøb eller fusion som en vej til at komme styrket videre.

 

Derfor bør I reducere jeres forsyningskæders sårbarheder

Vigtigheden af en robust forsyningskæde og leveringssikkerhed er indenfor de seneste år kommet stærkt til udtryk, ikke mindst i fødevarebranchen. Manglen på råvarer, arbejdskraft og stabil transport har givet store udfordringer, som har påvirket produktionen, leveringsevnen og konkurrencedygtigheden. En øget efterspørgsel på visse råvarer har desuden bidraget til stigende priser i forsyningskæden og dermed højere omkostninger og lavere marginer og rentabilitet.

Generelt befinder de største risici sig inden for de første led af de internationale forsyningskæder, som omfatter leverandøraftaler, ordreafgivelse, produktion og transport. En optimeret, fleksibel og effektiv forsyningskæde af en eller flere råvarer, processer eller produkter kan til gengæld blive en redning i en tid med flere og større forstyrrelser i de globale forsyningskæder – og opkøb og fusioner kan være vejen dertil:

  • Bedre kontrol over forsyningskæden: Opkøb af en leverandør kan give dig større kontrol over produktionsprocessen og leverancen af forretningskritiske råvarer for at undgå forsyningsafbrydelser.
  • Større modstandsdygtighed: Ved at opkøbe eller fusionere med en virksomhed, som allerede har en robust eller fleksibel forsyningskæde, kan du som virksomhed blive mere modstandsdygtig og bedre i stand til at håndtere uro i forsyningskæden.
  • Styrkelse af produktionskapaciteten: Ved at opkøbe eller fusionere med et firma med en specialiseret ekspertise eller kapacitet kan du både styrke din egen produktion og kvalitet samt opnå en mere robust forsyningskæde.
  • Større prisstabilitet: Ved at opkøbe eller fusionere med en leverandør kan du forbedre dine muligheder for at forudsige og kontrollere prisstigninger, hvilket kan bidrage til at holde produktionsomkostningerne under kontrol og forbedre mulighederne for at reagere på kommende prisudsving.
  • Diversificering af forsyningskæden: Ved at opkøbe eller fusionere med en virksomhed med aktiviteter i nye regioner, eller med en anden produktion, kan du få mulighed for at diversificere jeres udbud og imødekomme nye forbrugerkrav.
  • Miljøkrav og ESG-compliance: Nye miljøkrav kan begrænse adgangen til visse råvarer og produkter og øge omkostningerne ved produktion og transport. Dette kan påvirke jeres forsyningskæde, fordi der skal findes alternativer eller investeres i mere ansvarlige, men dyrere løsninger. Her kan et opkøb eller en fusion med en fødevareproducent eller leverandør, som allerede har opnået certificeringer og compliance, give adgang til de nye alternativer.

 

Sådan påvirkes fødevarebranchen af problemer i forsyningskæden

Særligt mindre virksomheder i fødevarebranchen er ramt af kritiske udfordringer på grund af sårbarheder i forsyningskæden, som påvirker drift og økonomi. Manglen på vigtige råvarer og emballagematerialer påvirker produktionen, forsinker kundeleverancer og har allerede ført til omsætningstab, kontraktbrud og flere konkurser. Stigende råvarepriser sætter marginerne yderligere under pres og påvirker omsætningen, idet prisstigningerne ofte sendes videre til forbrugerne.

Forstyrrelser i forsyningskæden har også forårsaget højere transportudgifter og længere leveringstider, som kan skade forbrugernes tillid til brandet. Samtidig gør nye forbrugerkrav det svært at forudsige efterspørgslen og kan komplicere lagerstyringen. Endelig går det store fokus på at vedligeholde en stabil forsyning ud over kapaciteten til at investere i innovation og bæredygtighed, hvilket er en nødvendighed for fødevarevirksomhedernes fortsatte udvikling og konkurrencedygtighed.

Alt i alt har de seneste års supply chain-udfordringer tydeliggjort behovet i fødevarebranchen for at opbygge en robust og fleksibel forsyningskæde. Flere fødevarevirksomheder er blevet opmærksomme på, at de ikke kun skal optimere henimod en effektiv forsyningskæde, der reducerer omkostningerne mest muligt, men i høj grad også henimod en fleksibel forsyningskæde, som kan tilpasse sig og håndtere uforudsete begivenheder for at sikre fortsat høj leveringssikkerhed til virksomhedens kunder.

 

Du kan reducere jeres sårbarheder i forsyningskæden gennem fusion og opkøb (M&A)

En fusion med eller et opkøb af en anden virksomhed kan være en direkte vej til at styrke sin virksomheds forsyningskæde på en række punkter. Ikke nok med det, så kan dette også være en mulighed for virksomhedsejere til at realisere alle eller en del af aktierne i virksomheden.

Vertikal integration giver bedre kontrol over forsyningskæden
For at styrke jeres forsyningskæde kan du overveje at opkøbe eller fusionere vertikalt med en virksomhed, som beskæftiger sig med produktion, bearbejdning eller levering af fødevarer eller andre elementer i jeres produktion. På den måde kan du opnå større kontrol med forsyningskæden, som ikke mindst kan komme jer til gode i situationer med uro. En vertikal integration kan gennemføres på flere måder, for eksempel som en del af en buy & build-strategi, hvorved din virksomhed bliver en del af en større gruppe, muligvis med flere vertikaler.

Diversifikation af forsyningskæden skaber større robusthed
Fusioner og opkøb af virksomheder, som opererer i andre regioner eller producerer/leverer komplementerende produkter, kan skabe nye muligheder for din virksomhed. Samtidig kan en diversificering af jeres forsyningskæde reducere afhængigheden af eksterne leverandører. Samlet set vil virksomheden blive mere modstandsdygtig og robust overfor forstyrrelser og risici i forsyningskæden.

Marktlink kan hjælpe dig og din virksomhed i processen
Som ejerleder ønsker du måske at opnå en stærkere forsyningskæde gennem fusion men samtidig at forblive delvis ejer af din virksomhed. Til det formål kan en pre-exit-strategi være relevant, hvorved du som ejerleder først sælger en andel af din virksomhed og senere de resterende aktier - typisk efter en periode på 3-5 år. Herved får du som virksomhedsejer mulighed for at realisere en del af dine aktiver her og nu samtidig med, at du fortsat vil være en stor del af den samlede virksomhed fremadrettet, som både vil få gavn af synergieffekterne og din markedsekspertise.

En fusion af din virksomhed kan altså både byde på muligheder for at styrke forsyningskæderne i en urolig tid og samtidig være en direkte fordel for dig som virksomhedsejer. Marktlink har international erfaring med fusioner og opkøb inden for fødevaresektoren og kan rådgive dig i forløbet op til og igennem en virksomhedshandel. 

Marktlink Mergers & Acquisitions ApS
Tuborg Boulevard 12, 3rd floor
2900 Hellerup
Gentofte Kommune
Danmark

Kontaktperson

JFD
Jesper Fogh Duelund
j.duelund@marktlink.com

Send til en kollega

0.046