23948sdkhjf

Gaskunder og fjernvarmeselskaber deler 200 millioner kroner

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget  indgået aftale om fordeling af 200 millioner kroner til at hjælpe husstande af med gasfyret og fjernvarmeselskaber med udrulningen af fjernvarme. 

- Danskerne har allerede vist meget stor interesse for at komme af med deres olie- og gasfyr, og derfor er jeg glad for, at vi allerede i år kan hjælpe endnu flere danskere med at blive afkoblet gassystemet og hjælpe fjernvarmevirksomhederne med at rulle fjernvarme ud til flere, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Med aftalen øges afkoblingsordningen med 112 millioner kroner, mens der tilføres 88 millioner kroner til fjernvarmepuljen. 

Fordelingen af midlerne vil blive lagt oven i dem, der allerede er afsat til de respektive puljer. Således er afkoblingsordningen nu på 254 mio. kroner, og fjernvarmepuljen er på 386 mio. kroner.

Midlerne vil blive tilført gennem et aktstykke. Derefter forventes fjernvarmepuljen at fortsætte umiddelbart efter tilførslen af midler, mens afkoblingsordningen forventes at genåbne hurtigst muligt, forventeligt 10. maj.

Dansk Fjernvarme: Må ikke løbe tør igen

Pengene falder på et tørt sted, lyder det fra Dansk Fjernvarme. De 88 millioner til Fjernvarmepuljen skal sikre de ansøgninger, der er blevet sendt ind, efter at puljen løb tør for tre uger siden. 

Dansk Fjernvarme vurderer dog, at der potentielt kan være behov for en fjernvarmepulje på mellem 500 og 700 mio. kroner.

- Fjernvarmepuljen vil løbe tør for midler igen. Fjernvarmeselskaber i hele Danmark er i gang med at projektere og udmønte kommunernes varmeplaner, hvor flere afhænger af støtte fra fjernvarmepuljen. Det er regeringen og Folketinget, der har ønsket en forceret udfasning af naturgas og tilsvarende udbygning af fjernvarmen. Derfor bør de også medvirke til at sikre, at det ikke er selskaberne og forbrugerne, der løber hele risikoen med fjernvarmeudrulningen. Det vil kunne undgås, hvis der er fuld opmærksomhed på, at puljen kan yde tilskud, siger Kim Mortensen.

Om Afkoblingsordningen og Fjernvarmepuljen

  • Afkoblingsordningen og fjernvarmepuljen blev oprettet med Klimaaftale for energi og industri mv. 2020 og har til formål at understøtte udfasning af olie- og gasfyr.
  • Afkoblingsordningen indeholder nu 254 mio. kr. og fjernvarmepuljen 386 mio. kr. i 2023, inkl. midler fra Aftale om inflationshjælp 2023 og Aftale om vinterhjælp 2022. Midler fra Aftale om vinterhjælp 2022 tilføres med finansloven for 2023.
  • Med afkoblingsordningen kan husstande søge om fritagelse for at betale gebyret for at blive afkoblet af gassystemet (ca. 8.000 kr.), når de melder afkobling af deres gasfyr, og der er penge i puljen.
  • Fjernvarmepuljen giver fjernvarmevirksomheder tilskud til konverteringsprojekter, hvor fjernvarmenet udrulles i nye fjernvarmeområder, og hvor individuelle olie- og gasfyr konverteres til fjernvarme. Fjernvarmevirksomhederne kan modtage op til 20.000 kr. i støtte pr. konvertering.
  • Der er i alt afsat 4,7 mia. kr. i perioden 2020-2026 til puljer, som understøtter udfasning af olie- og gasfyr i private boliger (fjernvarmepuljen, afkoblingsordningen, skrotningsordningen og bygningspuljen).
  • Det er muligt for husstande, både få gebyrfritagelse fra afkoblingsordningen og få støtte fra fjernvarmepuljen, hvis der skiftes fra gasfyr, og fjernvarmevirksomheden udruller fjernvarme i ens område.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.584