23948sdkhjf

Svømmehal skal lades med grøn energi

Et flowbatteri skal hjælpe Værløse Svømmehal og Furesø Kommune nærmere ambitioner om klimaneutralitet

Et flowbatteri fra VisBlue skal hjælpe Furesø Kommune på vej mod målet om at være CO2-neutral i 2030 og CO2-negativ i 2035.

40 kW flowbatteriet med 200 kWh ankom til Værløse Svømmehal i onsdags, og vil give kommunen en årlig lagringskapacitet på 150.000 kWh.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at bygninger som eksempelvis en svømmehal har et stort energiforbrug,  lyder det fra Christian Normann Johansson, der er projektleder i Furesø Kommune.

- Derfor er det også et vigtigt sted at energioptimere, fastslår projektlederen, der er på jagt efter løsninger, der kan energioptimere kommunens mange bygninger - herunder skoler, plejehjem, sportshaller og svømmehaller.

Med et flowbatteri vil kommunen også kunne tage strøm fra elnettet og gemme i batteriet, når priserne i elnettet er lave, og omvendt vil de kunne trække strøm fra batteriet, når priserne i elnettet er høje og baseret på fossile brændstoffer. Herved opnår kommunen en yderligere besparelse i kroner og ører.

Flowbatteri

  • VisBlues flowbatteri fungerer rent praktisk ved at energien bliver oplagret i fire store tanke, der indeholder en blanding af 85 procent vand og 15 procent svovlsyre med en opløsning af elektrolytten vanadium. 
  • Det betyder bl.a. at batteriet ingen brandmæssige foranstaltninger kræver, idet indholdet ikke er brandfarligt. 
  • Batteriet har ifølge VisBlue en genanvendelsesprocent på 99 procent og en levetid på +20 år.

VisBlue

Batteriet er ikke det eneste energitiltag kommunen har planlagt til svømmehallen. I løbet af 2023 skal man nemlig også installere et solcelleanlæg på svømmehallens tag. I samspil med batteriet kan kommunen i højere grad frigøre sig fra de svingende priser i elnettet.

En af udfordringerne med solceller er imidlertid, at de er afhængige af input fra sol for at kunne producere strøm

Den udfordring løses dog til dels af flowbatteriet, som gør det muligt at lagre den overskydende strøm fra solcelleanlægget og gemme den til dage eller tidspunkter, hvor solen ikke skinner, som eksempelvis om natten, eller til tidspunkter hvor elnettet kører på fossilt brændstof.

Se nøgletal for:
Læs mere om: batterianlæg
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.618