23948sdkhjf

Kraftvarmeværk tester "tæskespændende" metoder til energilagring

Kraftvarmeværket i Rønne tester de næste tre år forskellige metoder til at gøre vind- og solcellestrøm mere stabil

Brugte bilbatterier, flydende salt og svinghjul er hovedingredienserne i de tre lagringsteknologier, der de næste godt tre år skal testes på kraftvarmeværket i Rønne.

Det skriver Green Power Denmark.

– Nu går vi i gang med at genanvende to kraftværksblokke, hvor vi kan teste tre lagrings-teknologier. Projektet har et budget på 100 mio. kr., så det er en stor klump for os, men jeg synes, det er tæskespændende, siger forretnings- og projektudvikler hos Bornholms Energi & Forsyning Jörgen Edström ifølge Green Power Danmark.

Projektet har fået navnet 2LIPP, som står for Second Life for Powerplants, og skal skal altså være med til at finde løsninger, der kan give kraftvarmeværkerne nyt i liv i en fremtid, hvor store dele af energiforsyningen bliver vejrafhængig, mens lagring af overskudsvarme fra industrien også kan blive en væsentlig faktor i den grønne omstilling.

Projektet er støttet med 60 mio. kr. fra EU’s Horizon Europe-program, mens Bornholms Energi & Forsyning skyder 16 mio. kr. i puljen.

De tre metoder

De tre typer lagring, der skal testes er:

1: Et svinghjul, der kan lagre elektricitet i korte intervaller og byde ind med frekvensregulering, som er en efterspurgt vare hos de europæiske operatører.

2: Udtjente bilbatterier, der kan levere strøm til det lokale elnet samt systemydelser til Energinet.

3: Et saltlager med to tanke og en turbine på 0,5 MW, der kan lagre energi og levere størstedelen tilbage i form af damp, elektricitet og fjernvarme.

De tre metoder skal bindes sammen af et energistyringssystem, skriver Green Power Denmark.

Jörgen Edström ser frem til af følge projektet, som han håber både kan give lokale driftsgevinster, men også være med til at sætte retningen for mulig modernisering og omstilling af en række europæiske kulkraftværker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172