23948sdkhjf

Ny rekord: Fjernvarmen udfaser naturgas i rekordtempo

52.724 boliger blev i 2022 koblet til fjernvarme, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Langt størstedelen af disse boliger valgte naturgassen fra og skiftede til fjernvarme.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres årlige opgørelse af danske boligers opvarmningskilde trukket fra BBR-registeret. Opgørelsen viser, at 2022 har været et unikt år, hvor energikrisen og ønsket om udfasning af naturgas har fået rekordmange borgere over på grønne varmkilder og væk fra naturgassen.

I fjernvarmesektoren er så høj en tilstrømning af nye fjernvarmekunder kun set lignende én gang før for 30 år siden. Opgørelsen bekræfter, at 2022 var et travlt år for mange fjernvarmeselskaber og at danskerne har stor appetit på at skifte til fjernvarme.

- Vi har en stor og vigtig opgave i at udfase naturgas i boligopvarmningen. I lyset af energikrisen og behovet for at være uafhængig af naturgas, viser tallene fra Danmarks Statistik, at fjernvarme er danskernes foretrukne opvarmningskilde. Og sektoren knokler for at få udrullet fjernvarmen hurtigst muligt, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

- Vi kan se, at når Danmark sætter sig noget for, så løfter vi i samlet flok. Nu er det vigtigt at bevare tempoet og fokus for at fortsætte den positive udvikling. Sektoren oplever stadig en stor efterspørgsel på fjernvarme, på trods af faldne naturgaspriser, og den efterspørgsel arbejder selskaberne for at efterleve. Derfor håber vi, at blandt andet NEKST kommer med muligheder for hurtigere udrulning af grøn varme, siger Kim Mortensen.

Tjek redskaberne

Konverteringen fra naturgas til grøn varme såsom fjernvarme er imidlertid mærket af, at det danske arbejdsmarked og industrien fortsat er presset. 

Det sætter sig i priserne på de kommende projekter, hvor fjernvarmeselskaber ønsker at imødekomme danskernes ønske om mere grøn fjernvarme.

- Vi oplever en stor efterspørgsel efter mere grøn fjernvarme. Derfor mener vi også, at det er på tide, at politikerne på Christiansborg kigger på de redskaber vi som samfund stiller til rådighed for at presse på for udviklingen, herunder at de fylder den nu tomme fjernvarmepulje op igen, så vi kan fortsætte det momentum, vi alle nyder godt af, siger Kim Mortensen.

I alt har 1,9 mio. husstande nu fjernvarme som opvarmningskilde.

58.000 sagde farvel til gassen

I en nylig opgørelse fra Evida fremgår det at 58.000 eller cirka hver syvende af alle gaskunder har valgt at opsige deres gasforsyning til fordel for fjernvarme, varmepumper eller andre energiformer.

Evida oplyser at 51 procent af de 58.000 kunder har skiftet til fjernvarme, mens 48 procent har skiftet til en anden varmekilde. En procent har ikke ønsket at oplyse ny varmekilde.

Jyderne er kommet hurtigst fra start med udskiftning af gas til fordel for andre varmekilder. Mindst 25 procent af de husstande i Jylland, som opvarmer boligen med gas, har opsagt deres gasforsyning.

På Fyn er den relative andel 21 procent, på Syd- og Vestsjælland 16 procent, mens den på resten af Sjælland er mellem 9 og 11 procent.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063