Kongepars besøg markerer starten på potentielt nordisk CCUS-eventyr
I dag overværer det norske kongepar underskrivelsen af en aftale om CO2-transport til lagring mellem vore to lande. Samtidig lancerer DI sine CCUS-anbefalinger for at kunne nå klimamålene og etablere et effektivt CCUS-marked i Danmark og EU.
Det oplyser DI i en pressemeddelelse.
Centralt i DIs anbefalinger er forslag om statslig etablering af den første CO2-infrastruktur med centrale national og internationale forbindelser, et hurtigt udbud af onshore lagringslicenser og nye offshore lagringsområder, og en sammenlægning af CCUS-midlerne i én stor støttepulje. Derudover skal regeringen sikre, at danske CCUS-potentialer og behov indgår i den kommende EU strategi for CCUS i slutningen af året.
- CO2-lagring er en af nøgleteknologierne til at opnå Danmarks, Norges og EU's klimamål. Men der er heller ingen tvivl om, at CO2-lagring har potentiale til at blive et nyt erhvervseventyr for både Danmark og Norge. Vi har ambitionerne, teknologien, og vi har store lagringsmuligheder i Nordsøen såvel som onshore, siger vicedirektør i DI Anne Højer Simonsen og tilføjer:
- Underskrivelsen af MoU'et ved kongebesøget i dag og DIs CCUS-anbefalinger er første skridt på vejen. Vi behøver en robust infrastrukturrygrad med centrale nationale og internationale forbindelser og flere lagringstilladelser snarest for at forløse potentialet - både klimamæssigt og erhvervsmæssigt, siger Anne Højer Simonsen.
Vil være verdensførende på grøn omstilling
Målet med det royale erhvervsbesøg i dag i København og i morgen i Aarhus er fælles ambitioner om at blive verdensførende på grøn omstilling og bæredygtighed.
Lægger de to lande forudsætninger og ekspertise sammen, så er der store muligheder for erhvervseventyr i begge lande eksempelvis på områder som PtX, havvind og netop CO2-fangst, -transport, og -lagring. Danmark og Norge er blandt de lande i Europa med størst CO2-lagerkapacitet.
- Norge er i gang med en gigantisk grøn omstilling og dermed en indlysende grøn partner. Særligt på CCUS-området har vi fælles interesser, som vi skal fremme overfor EU for at udnytte vores lagringskapaciteter i Nordsøen og onshore på den mest effektive måde. Derfor bør vi ikke tøve med at få de formelle aftaler og strukturen på CCUS-området op at stå, siger Anne Højer Simonsen.
DIs anbefalinger ligger inden for fire kategorier:
- Infrastruktur - DI foreslår et statsejet selskab til at påtage sig etableringen af den første, elementære rygrad af CO2-infrastrukturen.
- Lagringslicenser - DI foreslår hurtigt udbud af licenser både på land og til havs.
- Støttepuljer - DI foreslår, at regeringen slår puljen fra klimaaftalen for energi og industri mv. fra 2020 og CCS-puljen sammen for at fremme store projekter.
- EU-rammevilkår - DI foreslår, at regeringen skal fremme danske potentialer og behov i den kommende EU CCUS strategi for at nå klimamålene og placere Danmark som europæisk CO2-hub.
Der bliver underskrevet tre aftaler, såkaldte MoUs, ved det kongelige arrangement i Industriens Hus. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, og olie- og energiminister Terje Aasland kommer på scenen til kort dialog og underskriftsceremoni med de tre aftaler. Den omtalte mellem de to energiministerier, en mellem Kongsberg og CIP, en mellem Blåse Energi og NorSea Group samt en mellem Vårgrøn og European Energy.