23948sdkhjf

Sort energi bærer verdens energiforbrug

Selv om sol- og vindenergi vinder frem, så går det den forkerte vej i forhold til at leve op til Parisaftalen. For fossile brændsler har stadig en kæmpe rolle

Der gemmer sig både gode og dårlige nyheder i en årlig rapport fra Energy Institute, som har kigget nærmere på det globale energiforbrug i 2022.

Den gode er, at der var rekordstor vækst inden for vedvarende energikilder som sol og vind.

Den dårlige er, at udledningen af drivhusgasser fra energiforbruget alligevel steg til et rekordhøjt niveau.

Selv om sol og vind vandt frem, steg det globale energiforbrug så tilpas meget, at fossile brændsler stadig - ligesom året forinden - dækker 82 procent af verdens energiforbrug.

De fossile brændsler - eller sorte energi - som olie, gas og kul udleder CO2 i stor stil, bidrager til den globale opvarmning og dermed klimaforandringerne.

Samlet set viser rapporten, at udledningen af drivhusgasser fra verdens energiforbrug steg med 0,8 procent sidste år.

Særligt Kina og Indien, to af verdens største CO2-udledere, skruede op for kulforbruget. Kina var dog samtidig det land, som stod for den største udvidelse af sol- og vindenergi.

Sådan udviklede det globale energiforbrug sig i 2022

  • Den globale efterspørgsel på energi steg med 1,1 procent i 2022. Det er lavere end i 2021, hvor stigningen var 5,5 procent sammenlignet med året forinden.
  • Efterspørgslen på energi steg i alle regioner - bortset fra Europa.
  • Vedvarende energi - eksklusiv vandkraft - stod for 7,5 procent af det globale energiforbrug. Det er en stigning på en procent fra 2021.
  • Fossile brændsler stod for 82 procent af det globale energiforbrug - samme niveau som i 2021.
  • Samlet steg den globale udledning af drivhusgasser fra energiforbruget med 0,8 procent i 2022 fra året før. 
  • Udledningen af drivhusgasser relateret til energiforbrug var i 2022 rekordhøjt.
  • Særligt Kina og Indien, to af verdens største CO2-udledere, skruede op for kulforbruget. 
  • Kina var omvendt det land, som stod for den største udvidelse af sol- og vindenergi.

Kilde: Energy Institute

En stigning på 0,8 procent i udledningerne af drivhusgasser kan synes marginal.  Men udviklingen skulle gerne gå den modsatte vej, og derfor er tallet alarmerende. 

Det forklarer Juliet Davenport, som er formand for Energy Institute. 

- Trods yderligere stærk vækst inden for sol- og vindenergi steg de globale energirelaterede drivhusgasudledninger igen. Vi har stadig kurs i den forkerte retning i forhold til Parisaftalen, siger hun i en erklæring.

Mål om 43 pct. mindre CO2 i 2030

Ifølge forskere skal verden mindske udledningen af CO2 med cirka 43 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 2019, hvis der skal være nogen som helst chance for at leve op til Parisaftalen fra 2015.

Parisaftalen har som mål at holde den globale opvarmning under 2,0 grader - og helst under 1,5 grader - sammenlignet med det førindustrielle niveau.

Det globale energiforbrug ventes at stige yderligere det kommende år. Det kan potentielt betyde, at CO2-udledningerne stiger endnu mere, hvis ikke omstillingen til vedvarende energikilder sker endnu hurtigere.

Rapporten er vigtig læsning for beslutningstagere rundt om i verden. Det siger Simon Virley, som rådgiver energimarkedet for den britiske konsulentvirksomhed KPMG og medforfatter til rapporten.

- Trods rekordvækst i bæredygtige energikilder sidder andelen af verdens energiforbrug fra fossile brændsler stædigt fast på 82 procent.

- Det burde fungere som et opråb til regeringer om at handle mere akut i forhold til energiomstilling, siger han i en meddelelse.

Vedvarende energikilder - eksklusive vandkraft - kunne dække 7,5 procent af verdens efterspørgsel på energi sidste år. Det er en stigning på næsten en procent sammenlignet med året forinden.

Men samtidig steg energiforbruget med 1,1 procent i 2022 sammenlignet med i 2021. Derfor blev der brændt flere fossile brændsler af for at møde efterspørgslen.

For eksempel nåede efterspørgslen på kul sit højeste siden 2014. Appetitten på kul steg blandt anden på grund af høje priser på gas i Europa og Asien som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094