23948sdkhjf

Energinet investerer over en mia. i Nordjylland

Investering på 1,1 milliarder kroner i nye nordjyske højspændingsstationer vil gøre det muligt at tilslutte meget mere elproduktion fra blandt andet solceller

Energinet er nu gået i gang med at udbygge eltransmissionsnettet i Nordjylland. Planen er at bygge fire helt nye 150 kV højspændingsstationer. 

- Vi er allerede i god dialog med kommunerne i forhold til at sætte lokalplanprocessen i gang. Efter sommerferien tager vi kontakt til de relevante lodsejere, der skal lægge arealer til, og derudover skal der ansøges om myndighedsgodkendelse hos Miljøstyrelsen, siger projektleder Lars Bjerregaard fra Energinet i en pressemeddelelse.

Her skal der bygges 

  • Der etableres en ny 150 kV-opsamlingsstation syd for højspændingsstation Nibstrup, tæt ved Brønderslev, hvor de nye vedvarende energianlæg tilsluttes. Opsamlingsstationen forbindes til det eksisterende eltransmissionsnet via to nye 150 kV-kabler på 18 km og kobles til en ny 150 kV-højspændingsstation ved Nordjyllandsværket (tidligere kaldet Vendsysselværket), som ligger 13 km øst for Aalborg.
  • Der etableres også en ny 150 kV-opsamlingsstation nordøst for Aalborg. Opsamlingsstationen forbindes til det eksisterende eltransmissionsnet via to nye 150 kV-kabler på 10 km og kobles til en ny 150 kV-højspændingsstation ved Vester Hassing, nordøst for Aalborg.
  • Opsamlingsstationerne giver mulighed for at tilslutte op til 2.200 MW i de to områder.
  • Derudover udvides eksisterende 400 kV-højspændingsstationer ved Nordjyllandsværket og Vester Hassing for at kunne indpasse mere elforbrug og elproduktion og sikre elforsyningen i fremtiden.
  • Projektet skal sættes i drift i løbet af 2027.

Kilde: Energinet

Elnet skal udbygges

Folketinget vedtog i juni “Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022”, der indebærer, at strøm fra solceller og vindmøller på land skal firedobles inden 2030.

Det er især solcelleparker, der skyder op rundt om i Danmark. Strømmen bliver dermed i langt mindre grad end tidligere produceret på kraftværker nær de store byer og forbrugscentre, men i dele af landet hvor der hverken er lokalt forbrug til at opsluge strømmen eller elnet til at transportere den enorme produktion væk. Derfor skal eltransmissionsnettet udbygges mange steder. 

Investeringen i Nordjylland er på 1,1 milliarder kroner, og projektet skal sættes i drift i løbet af 2027.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093